Norges beste studentbedrift vil bidra til bærekraftig sjømatnæring

Publisert

#205

NM for studentbedrifter 2017. Foto: Ungt Entreprenørskap.

AgriMare Bio SB fra Ålesund er Norges beste studentbedrift 2017. Nå skal de unge gründerne representere Norge under EM i Helsinki.

- Utrolig moro! Jeg mener vi har fortjent det, men det føles allikevel helt uvirkelig, sier Lene Stenseth, daglig leder i AgriMare Bio SB.

Nå skal forretningsplan og presentasjon oversettes til engelsk, for i slutten av juni skal bedriften presentere seg for et internasjonalt dommerpanel og publikum fra hele Europa. 

AgriMare Bio SB har utviklet løsning for storskala oppdrett av børstemark med fiskeslam som eneste næringssubstrat. Børstemarken har høyt innhold av marint protein og viktige marine fettsyrer, og den skal erstatte vegetabilske ingredienser i fór for oppdrettslaks. Løsning deres har trippel bunnlinje; miljøløsning, matproduksjon og bærekraft.

Under NM for studentbedrifter vant de den gjeve tittelen "Norges beste stundentbedrift 2017", i konkurranse med 18 studentbedrifter fra hele landet. 

NHO-sjefen ønsker flere studentbedrifter

- Jeg vil gratulere alle vinnerne. Norge trenger innovative, modige studenter som dere. I årene som kommer vil vi trenge flere entreprenører, gründere og unge mennesker som ønsker å skape verdier og arbeidsplasser, sier Skogen Lund.

Hun mener utdanningsinstitusjonene har et ansvar for å gi studentene entreprenørskapskompetanse under studiene. 

- De som starter studentbedrift får verdifulle erfaringer og flere må få tilbud om dette som en del av studiene. Vi håper NM for studentbedrifter inspirerer enda flere utdanningsinstitusjoner til å legge til rette for dette. 

Samarbeid mellom skole og arbeidsliv 

I år er det 20 år siden NHO tok initiativ til å starte Ungt Entreprenørskap (UE). I 2016 var over 150 000 elever og studenter involvert i Ungt Entreprenørskaps aktiviteter i utdanningen sin.

– Da NHO tok initiativet var det for å styrke samarbeidet mellom skole og arbeidsliv. I dag, 20 år etter, ser vi at UE har fått stor betydning i å utvikle barn og unges kreativitet og skaperglede. Ikke minst bidrar de til at skolen gir mange unge erfaring i å starte egen bedrift, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO.

Studetbedriften Hecaro SB fikk NHO-prisen for beste samarbeid med næringslivet. 

Hecaro skal utvikle, produsere og selge et utrullingsstativ til varmekabler. Dette skal være tidsbesparende og hjelpe til med å redusere sykefraværet. 

"Studentbedriften har samarbeidet med næringslivet gjennom alle faser i prosessen", konkluderer juryen. 

Juryens begrunnelse vinner av NHO-prisen for beste samarbeid med næringslivet 2017:
Studentbedriften har samarbeidet med næringslivet gjennom alle faser i prosessen. Dette gjelder HMS, salg- og markedsføring og ikke minst på sitt eget fagområde. Resultatet er et omfattende nettverk, som også vil bety mye i bedriftens fremtid.
Studentene har samarbeidet godt, viser stor entusiasme og solid fagkunnskap.

Oversikt over alle vinnerne og juryenes begrunnelser ligger på presseservice.