Tirsdag 7. juni 2016 ble regjeringspartiene, Arbeiderpartiet og Senterpartiet enige om at det skal innføres en nasjonal fraværsgrense i videregående skole. NHO er glad for at det nå blir en grense.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har kommet med forslaget om å sette en grense på ugyldig fravær på 10 prosent. Et forslag NHO har støttet.
- Vi må kunne kreve at elevene møter opp på skolen. Alle mener skulk er galt, og for mye skulk må få konsekvenser, sier NHOs direktør Kristin Skogen Lund.
Stortinget sier nei
Men i forrige uke ble det klart at opposisjonen ville stemme ned forslaget i Stortinget. Det var forventet at Arbeiderpartiet skulle støtte forslaget, men de sa også nei til en fraværsgrense på 10 prosent.
- Det kan ikke være sånn i politikken at det viktigste er å påføre en regjering nederlag. Her er det snakk om å ruste norsk ungdom for arbeidslivet. Det må være alles ansvar, sier Skogen Lund.
Onsdag 1. juni kom Høyre og FrP med et forslag til et kompromiss for å få med seg Arbeiderpartiet. Forslaget er å endre til 15 prosent, gi rektor mulighet til å frita fra grensen i særlig tilfeller, evaluere tiltaket og starte en følgeforskning for å få økt kunnskap om tiltaket.
- Det er viktig at opposisjonen nå kommer regjeringen i møte, slik at vi får landet en fraværsgrense, sier Skogen Lund.
Må forberede elevene på arbeidslivet
NHO-direktøren er tydelig på at for høyt udokumentert fravær må få konsekvenser.
- NHO tror en praksis for dokumentasjon av fravær kan resultere i at flere får færre fraværsdager. Det vil få positive utslag for elevenes møte med arbeidslivet, sier hun.
Arbeidsgivere er veldig opptatt av hvor mye fravær du har på vitnemål og i attester.
- Vi gjør dem en bjørnetjeneste hvis ikke høyt fravær på skolen får konsekvenser, sier Skogen Lund.
Les flere saker om kompetanse og utdanning