Unge gründere vil effektivisere oppdrettsbransjen

#005

HavTekk vil sortere oppdrettslaks på en mer effektiv og mer skånsom måte enn det blir gjort i dag. Foto: HavTekk.

Studentbedriften HavTekk har kommet opp med en løsning for å sortere laks mer effektivt og skånsomt. Nå håper gutta at studentbedriften vil bli et AS og levebrødet deres.

Denne uken ble NM for Studentbedrifter arrangert i Næringslivets Hus. Det var HavTekk SB med Sebastian B. Ludvigsen og Tormod Øverland fra NTNU Ålesund bak roret som stakk av med NHO-prisen for best samarbeid med næringslivet.

Hva har dere laget?

- Det er et produkt som skal sortere oppdrettslaks på en mer effektiv og mer skånsom måte enn det blir gjort i dag. Vi har begge erfaring fra bransjen og vi tenkte at dette må jo kunne gjøres på en bedre måte, sier Øverland.

Hvordan fungerer det?

- Det sorterer ut rett fisk når du skal levere til slakt og du får tatt ut riktig størrelse. Du får bedre pris på fisken fordi du kan tilby riktig størrelse og ta ut den størrelsesklassen som er best betalt, forklarer Ludvigsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HavTekk en en av studentbedriftene som konkurrerer i NM for studentbedrifter 2016.

Hvordan har det vært å starte studentbedrift?

- Det har i hovedsak vært veldig lærerikt fordi vi har fått praktisere det vi har lært gjennom studiene, sier Øverland.

Noen utfordringer?

- Ja, de har stått i kø, særlig i begynnelsen for å få tak i de midlene vi trengte og det å få pengene inn i tide.

Har dere hatt noe samarbeid med næringslivet?

- Vi har samarbeidet med mange aktører i Ålesundsområdet. Blant annet har vi samarbeidet med SalMar gjennom prototypetesting og kanskje har vi fått en fot innenfor der allerede, for det er jo en potensiell kunde i fremtiden. Samarbeidet med næringslivet har betydd mye for vi hadde ikke kommet så langt uten, sier Ludvigsen.

Hva synes dere om konseptet studentbedrift?

- Det er veldig lærerikt å få prøve seg innenfor beskyttede rammer. Prøve å ha en idé og sette den ut i livet. Og du lærer alt rundt som HR og økonomi, sier Øverland.

- Ja, vi har fått innsikt i alt som foregår rundt en bedrift, legger Ludvigsen til.

Hva er målet fremover?

- Vi vil optimalisere produktet videre så det kan gjøres klart til kommersialisering, og starte AS etter hvert. Det er dette vi vil satse på, avslutter Øverland.

Her er juryens begrunnelse, NHO-prisen for beste samarbeid med næringslivet 2016:

"Bedriften har hatt systematisk samarbeid med næringslivet fra helt tidlig stadium og videre gjennom alle faser. Bedriften er bevisst på å nyttiggjøre seg kritiske spørsmål, tilbakemeldinger og råd fra fagmiljøet.

Forretningsplanen gir en god fremstilling av hvordan næringslivssamarbeid har vært helt naturlig gjennom hele prosessen. Det er god bredde i samarbeidspartnere, fra forskningsinstitusjoner til lokale bedrifter innen næringen."

Les også: Studentbedrifter gir verdifull erfaring

Viktig med samarbeid med næringslivet

– Er det én ting vi helt sikkert trenger mer av i den tiden Norge nå går gjennom, så er det flere gründere og flere unge mennesker som ønsker å skape verdier og arbeidsplasser, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO.

NHO mener det er viktig med samarbeid mellom næringsliv og akademia. Et tettere samarbeid vil føre til flere gode ideer og innovasjoner. Det vil også gjøre studentenes overgang fra studier til arbeidsliv lettere, og gi arbeids- og næringslivet bedre tilgang på kvalifisert og relevant arbeidskraft.