Samspill med bedrifter gjør helsevesenet bedre

Publisert

Privat Omsorg

Privat helseinnovasjon i samspill med offentlig sektor kan skape nye arbeidsplasser og økte eksportinntekter.

Stortingsmeldingen om helsenæringen peker i riktig retning – nå må sykehusene og kommunene åpne for private bedrifter, sier avdelingsdirektør Grete Karin Berg i NHO.

- Her gir vi altså full støtte til regjeringen som ber offentlige oppdragsgivere  om å tenke nytt, uten at det det behøver å koste mer penger. Behovet  for helse- og omsorgstjenester vil øke kraftig i årene som kommer, og det vil være avgjørende med et godt offentlig – privat samspill om oppgavene og at vi finner nye måter å løse oppgavene på. Helsenæringen kan bidra til å styrke pasientbehandlingen med økt kapasitet, kompetanse og innovasjon. Det gjelder alt fra utvikling av nye medisiner, nye teknologiske løsninger og i behandlingsleddet. Helsenæringen i Norge har siden 2008 vokst dobbelt      så mye som resten av den norske økonomien til sammen, om man ser bort fra olje og gass. Antallet arbeidsplasser har økt med 18 prosent fra 2008 og 100.000 jobber nå i helsenæringen. Potensialet for videre vekst er stort      dersom helsenæringen kan få bidra enda mer inn i den offentlig finansierte      helsetjenesten. Et solid hjemmemarked legger også grunnlaget for økte eksportinntekter og enda flere arbeidsplasser her hjemme.

Med 23 milliarder kroner i eksportinntekter (Menon Economics) og et stort potensial knyttet til produksjon, industrialisering, digitalisering, innovasjon og nye arbeidsplasser er dette en næring som Norge bør satse på i årene som kommer.  Næringen bidrar samtidig til en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste.

Stortingsmeldingen peker på en rekke barrierer for videre vekst:

  • Et hjemmemarked som er lite interessert i å ta i bruk nye løsninger
  • Kulturproblemer i offentlig sektor - lite samarbeid og dialog med næringen
  • Mangel på kliniske studier tvinger bedriftene til å gjøre dette i andre land
  • Mangel på insentivstrukturer for industrialisering og digitalisering

 NHO er glad for at Regjeringen signaliserer at den vil følge opp med konkret handling for å stimulere vekstpotensialet, sier Grete Karin Berg. Handlingsplan for kliniske studier, større utnyttelse av helsedata, måling av innovasjon og resultatbasert finansiering er noen av tiltakene.

Det er bra og et godt utgangspunkt at det er tverrpolitisk enighet i Stortinget om en stortingsmelding for helsenæringen. Stortinget signaliserte i 2017 klare forventninger til meldingen, bl.a. å utnytte Norges fortrinn og ha som mål at Norge blir ledende i Europa på e-helse innen 2025. Dette er et ambisiøst mål som Stortinget fortsatt må holde fast på, oppfordrer Berg. Vi har seks år på oss fra nå.

NHO håper den tverrpolitiske enigheten er like sterk når Stortinget nå skal i gang med å behandle meldingen. Stortinget bør stimulere oppskalering av helsenæringen gjennom konkrete tiltak som gir både etablerte bedrifter og nye gründerbedrifter forutsigbare rammebetingelser og et solid hjemmemarked. Dette er noe av det aller viktigste som bør skje for å hente ut potensialet i helsenæringen fremover, understreker Grete Karin Berg.

 Vi har tro på at mye kan gjøres innenfor dagens budsjetter, men det krever at vi våger å vri noe på dagens insentivstrukturer og kultur for samhandling, avslutter Berg.