Statsbudsjettet: Bedriftene får 47 mrd i ekstra skatteregning

Publisert

NHO-sjef Ole Erik Almlid er bekymret for konsekvensene statsbudsjettet vil ha for bedriftene. – Regjeringen er altfor optimistisk med tanke på hvor godt det kommer til å gå i økonomien. De har ikke tatt inn over seg hvor vanskelig 2023 blir.

Regjeringen kom med kraftige skatteøkninger for næringslivet i statsbudsjettet som ble lagt fram i dag, torsdag 6.oktober.

- Alle må bidra, men å påføre bedrifter og eiere en enorm ekstra skatteregning på 47 milliarder kroner vil få konsekvenser for bedrifter og arbeidsplasser. Skal vi ha grønn omstilling og private arbeidsplasser i Norge må vi har bedriftseiere som har kraft til å investere, sier administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid.

- Det er et budsjett for innstramming. Men jobben med å stramme inn er først og fremst overlatt til bedriftene. Når regjeringen nå foreslår en massiv overføring fra det private til det offentlige, tar de investeringskraft fra bedriftene og svekker muligheter til å skape jobber og verdier.

 

Frykter brems i næringslivet

Store deler av skatteøkningen kommer i form av økt formueskatt og økt arbeidsgiveravgift.

- Når regjeringen øker av arbeidsgiveravgiften på 7,7 milliarder betyr det at de velter kostnadene over på bedriftene. Vi frykter at dette betyr en ordentlig brems i deler av næringslivet. I tillegg må bedriftseierne betale 2,4 milliarder mer i formuesskatt, sier Almlid.

NHO-sjefen mener regjeringens skattegrep kan hindre investering, vekst og innovasjon i hele landet.

- Vi trenger flere jobber i privat sektor, vi trenger flere investeringer i privat sektor, og vi trenger en forutsigbar og næringsvennlig politikk for å få det til. Det ser ut som at regjeringen ikke legger opp til det.  

 

Økt satsning på fagskoleplasser

- Det er bra at regjeringen er i gang med satsningen på fagskoleplasser. Vi har bedt om en økning. Det er bra de starter opptrappingen, sier Almlid.

Han understreker også betydning av å inkludere flere i arbeidslivet.

- Andelen uføre er svært høy i Norge. Vi må få flere inn i arbeid. Vi forventer at forsøkene med arbeidsorientert uføretrygd gir resultater. Norske bedrifter trenger arbeidskraft og flere må få sjansen til å delta i arbeidslivet.


Medlemsmøte om statsbudsjettet for 2023


Du møter: 

Trygve Slagsvold Vedum, Finansminister (Sp)
Ole Erik Almlid, administrerende direktør, NHO

Se opptak av medlemsmøtet (youtube.com)


Noen av skatte- og avgiftsøkningene regjeringen foreslår for bedriftene:
  • 33 milliarder i grunnrenteskatt for havbruk, vind- og vannkraft. Les mer her
  • 7,7 milliarder i økt arbeidsgiveravgift
  • 2,4 milliarder i økt formueskatt
  • Utbytteskatten økes fra 35,2 til 37,8 prosent.
  • Friinntektssatsen i oljenæringen reduseres med 5,3 prosentpoeng. 

Her kan du lese om skatteøkningene på regjeringen.no