Innovative brøytebiler

Avinor satser på innovative anskaffelser. Førerløse brøytebiler kan bli ny norsk eksportvare.

Illustrasjon: Avinor

Publisert 21.01.15

Offentlige anskaffelser

Gjennom en såkalt "innovativ offentlig anskaffelse" kan kanskje norske flyplasser bli brøytet av fjernstyrte, førerløse brøytebiler i nær fremtid.

- Vi er helt i startfasen av noe som kan bli veldig revolusjonerende, sier prosjektleder i Avinor, Hans Børre Joakimsen til VG.

I disse dager inviterer Avinor maskinprodusenter og leverandører av avansert elektronikk og fjernstyrings-teknologi til å bli med på å utvikle fremtidens snøbrøytemaskiner for luftfarten.

Enkelt fortalt ser man for seg at den første brøytebilen i følget kjøres av en sjåfør, og at resten av «brøytetoget» henger seg på elektronisk. 

En slik anskaffelse vil være en pilot i Nasjonalt program for leverandørutvikling, der NHO er en sentral part. Programleder Per Harbø ønsker Avinors ambisjon om å tilrettelegge for og skape en arena for innovasjon velkommen:

- Dette er et svært godt eksempel på hvordan en statlig aktør kan modernisere og gjøre tjenesten sin mer effektiv samtidig som leverandører blir utfordret til å utvikle framtidens løsninger.

Kontakt oss

Per Harbø

Programleder Nasjonalt program for leverandørutvikling

Nasjonalt program leverandørutvikling

per.harbo@nho.no
Telefon
23088240