Innhold

Klimasatsing vil bli gull for Norge

Nyhet, Årskonferanse

Publisert

Fangst og lagring av karbon vil skape flere tusen nye arbeidsplasser i Norge. Klimatiltak vil bli gull. Det var et hovedpoeng i NHO-sjef Ole Erik Almlids oppsummering av Årskonferansen 2020.

NHO-sjefen brukte sement som eksempel. Sement står globalt for opp mot åtte prosent av klimagassutslippene. Hvis sementproduksjon hadde vært et land, ville det landet vært landet med tredje størst utslipp i verden, fortalte han fra scenen i Spektrum.

- I Norge jobber Norcem med å fange og lagre CO2 tilsvarende utslippet fra mer enn 200.000 biler hvert år, sa Ole Erik Almlid. Han viste også til andre viktige bedrifter som Fortum, Equinor, Shell, Total og Aker som alle jobber med å fange, frakte og lagre CO2.

 

Norges gedigne lager for CO2-utslipp

På sokkelen kan Norge få et gedigent lager for CO2-utslipp fra industri, olje og gass, fra avfall og sement, fra Norge og fra Europa. Vi kan lagre 25 år med europeiske utslipp under havbunnen i Nordsjøen. Det vil gjøre en stor forskjell. 

NHO-sjefen løftet frem sterke klimabidrag. Det er trønderbedriften Biokraft som leverer kutt i utslipp hos transport og reiseliv, papirproduksjon og landbruk. Det er norske Scatec Solar som har omgjort en ødemark av sanddyner til en av verdens største solcelleparker i Egypt.

 

Løsningen ligger i utviklingen av bedriftene

- Norske bedrifter kan stå for en langt større del av verdens klimaløsninger, hvis vi tar de riktige valgene, sa Ole Erik Almlid. Han understreket at bedriftene skal vokse, skape jobber, sikre eksportinntekter – samtidig som de levere klimaløsninger til verden i stor skala.

- Løsningen ligger ikke i å stenge ned eller stoppe opp.  Løsningen ligger i utviklingen av bedriftene, mens de skaper jobber og inntekter, sa Almlid.

Les flere saker fra NHOs årskonferanse

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: