Årets faste rollemodeller

Publisert

Jenter og teknologi rollemodeller 2019

Farhat Fazli og Åse Kleven, faste rollemodeller på Jenter og teknologi turnéen i 2019.

Denne høsten skal Jenter og teknologi på norgesturné igjen, og målet er å inspirere unge jenter i 9. og 10. klasse til å velge en teknologiutdanning. Farhat og Åse er årets faste rollemodeller, de har fortalt oss litt om forventningene deres til turnéen!

Denne høsten skal Jenter og teknologi på norgesturné igjen, og målet er å inspirere unge jenter i 9. og 10.klasse til å velge en teknologiutdanning. Farhat og Åse skal bli med på turnéen og fortelle om deres historie og utdanningsvalg, og i forberedelsene til dette har de fortalt oss litt om deres forventninger til turnéen!

 

Farhat: “Jeg gleder meg til å møte jentene som ikke er engasjert!”

 

Farhat har tatt sin bachelor i Energi- og miljøbygg fra OsloMET, og jobber i dag som teknisk byggleder for OPAK. I 2018 var Farhat en av seks jenter som vant drømmetur til NASA, og fant ut av at dette var en viktig sak for henne. Siden da har Farhat holdt flere foredrag, diskutert og engasjert seg i tematikken for å oppfordre flere jenter til å gjøre som henne og velge en teknologiutdanning. Dette er også noe hun ser frem til under turnéen, nemlig å møte jenter som kanskje ikke er engasjert for å overbevise dem om noe hun virkelig har troen for. “Jeg krysser fingrene for at energien smitter over på dem”, sier Farhat. En viktig del av historien til Farhat er å dele de tilfeldighetene som førte til at hun står der hun er i dag - og hvorfor dette er så viktig. 
 
For Farhat har dette blitt en viktig sak i hennes daglige liv, fordi hun opplever på nært hold hvordan kjønnsforskjellene har preget teknologiutviklingen. “Jeg kjenner hvordan teknologi er laget av menn, testet på menn og generelt bedre egnet på menn. Det er nettopp fordi det er mangel på det kvinnelige perspektiv i den bransjen”. Det har ikke bevisst blitt sånn, men det er rett og slett fordi jenter ikke søker seg inn på teknologi- og ingeniørstudier. Det er uheldig, nettopp fordi teknologi er en del av vårt felles språk og kultur, og alt peker i retningen av at det kommer til å fortsette å være slik i fremtiden. Det er derfor viktig for Farhat å inspirere mange unge jenter under turnéen og oppfordre flere til å velge utradisjonelt. 
 
Åse: “Jeg har sommerfulger i magen!”

 

Åse Kleven er ferdigutdannet innen mekatronikk ved Fagskolen Tinius Olsen i Kongsberg, og har tidligere vært lokal rollemodell for Jenter og Teknologi i Kongsberg i 2017 og 2018. Som årets faste rollemodell skal Åse, sammen med Farhat, reise landet rundt for å inspirere unge jenter til å velge en teknologiutdanning. Når det gjelder hennes forventninger til den kommende turnéen i høst, sier Åse at hun ser frem til en måned fylt med mange inntrykk spennende foredrag og muligheten for å skape gode minner med andre. “Jeg får litt sommerfugler i magen når jeg tenker på turnéen vi skal på”, sier Åse. For henne, er det viktig å kunne informere unge jenter og hvilke muligheter de har ved å velge en teknologiutdanning - en mulighet hun ikke hadde da hun selv skulle søke videregående. 
 
Norgesturnéen er landsomfattende og i år besøker vi hele 17 steder i landet. For Åse, er dette det hun kanskje gleder seg mest til ved turnéen - å kunne få muligheten til å møte og kanskje inspirere unge jenter fra helt sør i landet til helt i nord. I tillegg gleder hun seg til å kunne bli kjent med lokale rollemodeller og bli kjent med andre jenter som har tatt en teknologiutdanning slik som henne.
 
For Åse, er turnéen et viktig tiltak for å oppfordre flere jenter til å velge tekniske yrker. Det er en klar mangel på jenter som velger en teknologirelatert utdanning, og dette gjør at det er utallige muligheter man går glipp fordi jenter ofte velger så innmari tradisjonelt, sier Åse. 
Påmeldingen for årets Norgesturné er åpen.
Les mer på her for mer informasjon om hvordan du kan melde deg på og møte Farhat og Åse, sammen med flere andre lokale rollemodeller.