Høringssvar – tilgang til kollektivfelt
Grønt landtransportprogram (GLP) er et offentlig-privat samarbeid, hvor formål er å stimulere til et bredt teknologiskifte i transportsektoren for å realisere vedtatte nasjonale klimamål.
Programmet ble etablert i januar 2021, og har i dag 25 tilknyttede medlemsorganisasjoner, 16 offentlige observatører og over 70 partnerbedrifter. Samarbeidet er unikt, fordi GLP samler hele verdikjeden innen både gods- og persontransport. I programmet deler aktørene kunnskap, utvikler verktøy, motiverer hverandre til grønne valg og bistår myndighetene i utforming av rammebetingelser. GLP arbeider for at virksomheter i Norge gjennomfører utslippsreduserende tiltak i landtransporten raskt og kostnadseffektivt.
Kommentarer til høringsnotatet
1) Generell tilgang til kollektivfelt for elbil opphører.
GLP er enig med SVV i dette forslaget.
Tilgang til kollektivfelt har vist seg å være et virkemiddel som førte til rask økning i antall elbiler i bynære områder. GLP støtter bruken av samme virkemiddel for raskt å øke andelen tyngre utslippsfrie kjøretøy. For at det skal være en fordel å benytte kollektivfeltet for tyngre kjøretøy, bør tilgangen for elektriske personbiler opphøre.
2) Skilt 508.1 forbeholdes kun buss og utrykningskjøretøy
GLP er enig med SVV i dette forslaget.
3) Det legges til rette for tilgang til kollektivfelt for nullutslippsvarebiler- og lastebiler, enten ved:
a) bruk av underskilt eller
b) å gi generell tilgang i trafikkreglene
GLP støtter forslag a – og fraråder forslag b.
GLP representerer aktører innen både gods- og persontrafikk. Vi søker derfor å hensynta begge bransjeområdene sine interesser.
På bakgrunn av opplysninger som er oppgitt i høringsnotatet og rapporten "Tilgang til kollektivfelt" ser vi flere problemstillinger som bør hensyntas. Eksempelvis kollektivfeltenes lengde og utforming, samt andre trafikanters bruk av feltene.
GLP anbefaler å legge til rette for tilgang til kollektivfelt for tunge nullutslippskjøretøy (inkl. biogass), ved bruk av underskilt. Med denne løsningen mener vi at man:
• Kan gi tilgang der det er mest økonomisk/tidsbesparende for transportørene, og minst risiko for andre trafikanter. Eksempelvis på strekninger hvor myke trafikanter i hovedsak benytter gang- og sykkelsti.
• Enklest kan ivareta kollektivtrafikkens konkurransekraft på strekninger og tidsrom hvor andelen persontransport er ekstra stor.
• I stor grad kan unngå uønskede hendelser med hyppige feltskift og fulle kollektivfelt der kollektivfeltene er korte – spesielt i bykjerner.
• Enklere kan justere tilgangen i fremtiden, basert på erfaringer og antall brukere av kollektivfeltet. Det bør vektlegges at dette er en insentivordning av begrenset varighet. GLP ser at det kan være utfordrende, spesielt med tanke på behandlingstid, at det blir opp til lokal skiltmyndighet å vurdere hvor nullutslippskjøretøy skal tillates. Samtidig er det store
lokale forskjeller innen kollektivtrafikken som er viktig at hensyntas.
Lokalkunnskap kan være avgjørende for å få de beste løsningene.
GLP anbefaler i tillegg at tilgangen i hovedsak skiltes for nullutslippskjøretøy (inkl. biogass) over 7,5 tonn på inn- og utfartsårer.
I høringsnotatet står det at Statens vegvesen "ser det som sannsynlig at flere privatpersoner skaffer seg elvarebil for å få tilgang til kollektivfeltet."
GLP anser dette utfallet som svært uønsket. Det bør unngås at kollektivfeltene inn/ut av bykjerner fylles opp av tunge varebiler eller lette lastebiler, som brukes til pendling. I indre bykjerner kan det derimot være hensiktsmessig med tilgang for lavere vektklasser. Det vil eksempelvis kunne gi håndverkere en fordel. Dette bør lokal skiltmyndighet avgjøre.