Veidekke tester ut brøytebiler som går på el og biogass
Sammen med Statens vegvesen, Norsk Scania og Joab tester Veidekke ut fremtidens brøyteløsninger.
Sammen med Statens vegvesen, Norsk Scania og Joab tester Veidekke ut fremtidens brøyteløsninger.
- Det er veldig mange som synser mye om brøyting og elektrisk lastebil. Det er ingen som faktisk har prøvd. Derfor vil vi prøve å finne ut hvor mye ekstra energi det går når plogen settes i bakken og fylles med snø, sier Anders Skredshol, maskinansvarlig i drifts- og vedlikeholdsavdelingen til Veidekke.
Den batterielektriske Scaniaen hadde Veidekke bestilt lenge før de fikk tildelt Vestfold og Telemark-kontrakten fra Statens vegvesen.
- At vi skal prøve og teste denne bilen på denne kontrakten har vi bli enige med byggherren om etter kontraktinngåelsen. Vi er takknemlige for at også Statens vegvesen vil være med å lære hvordan det faktisk fungerer. En særlig takk også til Tore Jan Hansen og Ingmar Ulvenes i SVV som har vært pådrivere for dette prosjektet, sier Anders Skredshol.
Den nye Scania 25P’en skal ikke settes rett inn på å være hovedbrøytebilen i toget som brøyter E18 i de to fylkene. Veidekke vil ha en forsiktigere start hvor de skal prøve seg frem på mindre veier først.
De har valgt å utstyre bilen med en litt smalere og lettere plog enn det de andre brøytebilene på kontrakten vil gå med. Bilen er klargjort for å kunne bruke strøer, men til og begynne med vil den gå som en ren brøytebil.
Mange skeptikere har stilt spørsmål om hvor langt du faktisk kan brøyte med dagens elektriske lastebiler. En faktor som taler til el-brøytebilens fordel er at farten under brøyting er betydelig lavere enn ved landeveiskjøring, og det øker rekkevidden. Nettopp slike ting er det Veidekke vil finne ut av.
Det er svenske Joab som har levert påbygget på den nye elektriske Veidekke-bilen. Krokpåbygget er Joabs EcoDrive LA 21. Dette er en standard krok med lavt energiforbruk som også brukes på dieselbiler og som er montert på flere BEV-er. Det er også Joab som har levert den elektriske hydraulikkpumpen og styresystemet som forsyner både krokpåbygget og brøyteskjæret med olje. Veidekke har spesialutstyr for å sette brøytestikker, og de har et kranflak som skal brukes på bilen. Til kranflaket har de også en tilpasset personkurv.
Det spesielle med denne krokløsningen er at selve pumpen er plassert inne i hydraulikktanken. Dermed er oljen i tanken med på å redusere støyen fra pumpen til omgivelsene. Dette er en løsning som Joab tror kan være en fordel for mange typer transporter hvor det er restriksjoner på støy.
Til den nye kontrakten i Vestfold har Veidekke også kjøpt lastebiler på gass. Totalt er det fire biler som skal brukes, og to av dem skal kjøre på komprimert gass, mens de to siste skal kjøre på flytende biogass.
Bilde: Norsk Scania ASFor fortløpende å kunne evaluerer bruken og driften av den batterielektriske brøytebilen er det satt ned en gruppe. Der er selvfølgelig Veidekke med sammen Statens vegvesen og leverandørene Scania og Joab.
Denne saken ble opprinnelig publisert på Norsk Scania sin hjemmeside: Første elektriske brøytebil | Norsk Scania AS (mynewsdesk.com)