9. Sikre en rettferdig mobilitet for alle

  • For eksempel ved å gjøre den nye mobiliteten rimelig og tilgjengelig i alle regioner og for alle passasjerer, inkludert de med nedsatt mobilitet, og gjøre sektoren mer attraktiv for arbeidstakere.
  • Rettferdig mobilitet inkluderer også beskyttelse av passasjerers rettigheter. EUs passasjerrettigheter bør implementeres på en bedre måte og være tydeligere for både transportører og passasjerer. Det bør tilbys tilstrekkelig assistanse, refusjon, og muligens kompensasjon når det oppstår forstyrrelser og endringer, i tillegg til passende sanksjoner hvis reglene ikke blir anvendt på riktig måte.
  • Sektorens desidert mest verdifulle ressurs er menneskene, og den bærekraftige og smarte overgangen vil ikke være mulig uten støtte fra transportarbeidere. EU-kommisjonen vil vurdere tiltak på tvers av de forskjellige transportformene for å styrke det lovmessige rammeverket for arbeidsforhold, sikre riktig implementering og gi mer klarhet i transportarbeideres gjeldende sosiale rettigheter.
  • Endringer i sektoren, særlig de som angår automatisering og digitalisering skaper mange muligheter, men også utfordringer for arbeidsplassene. For å sikre en rettferdig overgang for transportarbeidere, vil EU-kommisjonen gi anbefalinger til måter å redusere endringenes innvirkning på arbeidsstyrken.
  • Kommisjonen vil fortsette arbeidet med likestilling og dele gode praksiser i plattformen «More Women in Transport – Platform for Change» for å øke andelen kvinner i transportsektoren.