Koronakrisen er akutt for de minste bedriftene

Publisert

#205

Korona-krisen rammer de minste bedriftene og gründerbedriftene ekstra hardt. - Svært mange forteller oss om kanselleringer og mangel på oppdrag som følge av krisen, mange melder om at de mangler penger til å betale regninger som forfaller om kort tid, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.

Over halvparten NHOs medlemmer med færre enn 9 ansatte har gjennomført permitteringer som følge av Koronakrisen. NHO jobber nå intenst for å sikre gode vilkår også for denne gruppen bedrifter – som det tross alt er flest av. Som gründer-medlem i NHO kan du også få bistand og råd.

Mange av de minste bedriftene har opplevd at inntektene nærmest har stoppet opp over natten. De har måtte stenge virksomheten sin på grunn av smittefaren, kundene har avlyst arrangementer de skulle bidratt på eller de har mistet ansatte som er hjemme i karantene eller må ta seg av barn som ikke er på skole og barnehage. Dette rammer de minste bedriftene hardt.

– Myndighetene skal ha ros for rask jobbing for å bøte på den økonomiske krisen, men vi ser at mer må til og særlig er vi bekymret over tilbakemeldingene vi får fra mange små og mellomstore bedrifter som ikke kvalifiserer til krisehjelp gjennom de pakkene som til nå er kjent, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO, som har tett dialog med regjeringen for å gi NHOs innspill på vegne av de minste bedriftene.

Som gründer-medlem i NHO kan du blant annet benytte deg av rådgiving fra våre advokater. Lurer du på hva som kreves for å sende permitteringsvarsel? Eller har du andre spørsmål knyttet til arbeidsrett? Ta kontakt, så skal vi forsøke å gi gode svar. På Arbinn som er NHOs medlemsside finnes oppdaterte tips og ukentlige webinar om de meste aktuelle problemstillingene knyttet til Korona-viruset for deg som arbeidsgiver.

Du kan også benytte deg av medlemsfordel med én time gratis rådgiving hos Eurojuris om andre spørsmål, for eksempel knyttet til for eksempel leieforhold eller hva som skjer ved en eventuell konkurs. Som NHO-medlem har du også rabatt om du skulle behøve rådgiving utover den første timen.

Ifølge NHOs ferske medlemsundersøkelse, sier over en tredel av de minste bedriftene at de mangler penger til å betale regninger som forfaller om kort tid, mens nesten ni av ti sier de har merket lavere etterspørsel eller kanselleringer som følge av Korona-viruset. Det er de minste bedriftene som har permittert størst andel av sine ansatte.

– Mange av tiltakene som allerede har kommet til nå har vært rettet mot bedrifter som allerede har lån, som har mulighet til å stille pant for å ta opp nye lån for å bedre likviditeten. Mange av de minste bedriftene har ikke denne muligheten. Disse bedriftene må vi finne løsninger for sier Ole Erik Almlid.

- Vi har i denne uken blant annet anbefalt at regjeringen øker rammene for investeringsfradrag og iverksetter en automatisk utsettelse av alle offentlige innbetalinger og etablerer en tilskuddsordning til oppstarts- og vekstselskaper som har lidd økonomiske tap, sier Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i NHO-landsforeningen Abelia.

Les også i Dagens Næringsliv: NHO-sjefen ber om ny krisepakke for bedrifter uten gjeld: - livsverk vil gå tapt