Åpning Industriuka Ælvespeilet

Publisert

Industriuka 2023 Tommy Skjervold leder samtale med politikere

Tommy Skjervold, NHO, leder samtale med politikere. Foto: NHO

Mandag 8. mai åpnet Indistriuka 2023 i Grenland, på Ælvespeilet og for en åpning det ble.

 

Samarbeidspartnerne NHO Vestfold og Telemark, Innovasjon Norge og Powered By Telemark dro det hele i gang. Regiondirektør Kristin Saga, Anniken Fægri Damm Larsen og Bård Strandheim ønsket en fullsatt sal velkommen før Hege Pflug tok over scenen som dagens konferansier.  

Hun var rask til å introdusere dagens hovedgjest, Næringsminister Jan Christian Vestre.

En energisk Vestre gikk rett på sak og flørtet med salen og næringslivet i vår region – look to Grenland gikk igjen i hans innlegg. Han mente det! Vestre var rask til å fortelle at dette ikke bare var en gimmick, men snarere noe han brukte i kontakt med internasjonale venner i politikken enten det er i EU eller i Washington. Statsråden er overbevist om at mulighetene i Norge ikke er en hemmelighet for president Biden.

Mer kraft raskt. Vestre mener at regjeringen har staket ut en kurs som vil sikre Grenland, og Norge, kraften vi er avhengige av og han nærmest garanterer at saksbehandlingen i forbindelse med linjer for overføring av kraften skal kraftig ned. Den skal halveres.

Vestre adresserte selv næringslivets reaksjoner på skatteøkninger under denne regjeringen og lovte, igjen, at det ikke kommer nye skatteskjerpelser. Budskapet var nok musikk i mange av de frammøttes ører. Han svarte også opp spørsmålet som ikke var stilt, hvordan møte USAs Inflation Reduction Act og EUs Net Zero. Til dette uttalte statsråden at det er helt nødvendig at Norge utvikler en egen verktøykasse slik at vi sikrer utvikling i Norge. Vår forbindelse til EU via EØS-avtalen er ikke nok sikring i denne sammenheng. Vestre la til at «selv om IRA bidrar positivt, så må vi også huske at økte skatteinntekter i USA som følge av denne ordningen overgår de subsidiene myndighetene gir.»

Samtale i overgang

I den påfølgende sofadebatten kom deler av Vestres innlegg opp. I tillegg til at han selv kunne utdype fikk også resten av panelet, som besto av Sverre Gotaas, Herøya Industripark, Tarjei Johansen, HydrogenPro, Edina Ringdal Wickolm, Yara og Frode Alfheim, Industri og Energi. Dialogen ble ledet av Hege Pflug.

Mer av alt

Neste post på programmet var rapporten fra energikommisjonen og Sverre Gotaas hadde fått oppdraget å gå gjennom hovedfunnene på 15 minutter. Det ble selvsagt en kortversjon, men en veldig solid Gotaas klarte å få frem hovedbudskapet. I korthet var han tydelig på at det ikke bare var mangel på kraft nå som gjør situasjonen alvorlig, det er samtidig viktig å trygge sikkerheten for leveranser. Han avlivet mytene om at det går bra bare man kutter kablene til Europa. Gotaas var tydelig på at det ville bety rasjonering senere. Han var like tydelig på at Kjernekraft ikke ville løse dagens utfordringer, det tar for lang tid. Det er Vann, Vind og Sol, i tillegg til energieffektivisering som på kort sikt vil bidra til nok, og rimelig nok, kraft.

Kortreist kraft – muliggjørende teknologier

Kristian Norheim, Skagerak Energi, ledet samtale mellom Marianne Wergeland Jenssen, Hydro Rein,  Lars Ove Valøen, Stian Madshus, Vianode, Corvus Energy, og Gaute Tjensvoll, Fred. Olsen Renewables Ga alle viktig innsikt i mulighetenes teknologi, i regionen. De presenterte veldig kort sine mulige prosjekter.

Attraksjonskraft

Etter lunsj var det Anne Hege Svartdal (reiselivsdirektør i Visit Telemark) sin tur. Hun minner om helheten i regionen og hvordan næringsliv både er, og må samarbeide med reiseliv. Attraksjonen er mange i vår region og det er mulig å skape mer. Sammenligningene med bl.a. Finland viste oss at turisme ikke behøver å være enorme satsinger, men må være til rettelagt. Det må vær mulig å parkere, det må være tilgang til toaletter – og Vipps er faktisk ikke noe alle der ute i verden bruker. Vi har så mye vi kan profittere på men må samle oss om å markedsføre det, innsatsen må opp – budsjettene må økes. Da kan vi nå målsettingene om å skape mer i regionen.

 

 Hvordan tilrettelegge og drive politiske prosesser i overgangen til fornybar energi

En sofadialog ledet av NHOs Tommy, hvor lokale og regionale politikere svarte godt for hva som må til i overgangen. Nomes ordfører om Fens feltet og hvordan de tenker at de må jobbe med innbyggerne for å skape entusiasme. Det samme var Hjartdals ordfører opptatt av. Kan det være mulig med en Solpark i Hjartdal når innbyggerne klart sier nei til Vindkraftverk. Flere, deriblant Porsgrunns og Bambles ordførere snakket om villighetserklæringer og viktigheten av å skaffe kunnskap før beslutning. Åpenhet var fellesnevneren, en åpenhet som er ment å gi innbyggerne god innsikt i det som kan komme. Fylkesordføreren var opptatt av at vi må tørre å se på alt, også her vi bor. Vann, vind og sol. Energieffektivisering var nok den lavest hengende frukten, den var alle enige om. De var forøvrig også enige om at det er viktig å komme seg ut for å se på eksisterende prosjekter i andre kommuner slik at de selv kan se hva som er mulig å gjøre, og få vite mer om konsekvensene.

 

Kraft eller krise? En bokteaser

Bård Strandheim var en god utspørrer i denne seansen hvor regions politiker Ådne Naper (SV) svarte villig på mange gode spørsmål om næringspolitikk, historie og snuoperasjon. Naper innrømmet at han etter valget (fylkestingsvalget 2019,) måtte gå noen runder med seg selv og utfordre hans egne forutinntatte holdninger til kraft. I 2019 var han slettes ikke overbevist om at det kom noen kraftkrise, et standpunkt han villig innrømmer at var galt. Han forklarte at han har satt seg bedre inn i denne komplekse saken og har snudd 180 grader. Det, i seg selv, er sjelden vare, en politiker som både innrømmer egne feil men også er tydelig på at han har skiftet mening. Denne dialogen var også et innsalg for Ådnes bok, han er forfatter med rykende fersk bok ute.