For Linja AS kan AI være en del av løsningen på et presset strømnett

Nettvirksomheten Linja AS er lokalisert på Nord-Vestlandet. Linja AS har hatt ulike pilot-prosjekter for å undersøke hvordan AI kan utnytte kapasiteten i eksisterende strømnett bedre, vedlikeholde det, samt minske kostnadene ved utnytting og vedlikehold av nettet. Det grønne skiftet og en økende etterspørsel etter fornybar energi bidrar til at kapasiteten i strømnettet blir presset, og Linja har og utforsker ulike AI-løsninger for å møte utfordringene det byr på.

Linja AS er blant annet partner i et stort innovasjonsprosjekt sammen med StormGeo, eSmart Systems og Høgskolen på Vestlandet (HVL) der de kombinerer kunstig intelligens med satellitter for å overvåke strømnettet. Prosjektet startet som en mulighetsstudie i perioden 2018-2020, og er nå et demonstra-sjonsprosjekt i perioden 2023-2025.

Per i dag bruker Linja As mye ressurser på skogrydding hvert år. Til dette bruker de helikopter og Lidar-teknologi [1], som er en god, men dyr løsning. Én motivasjon for å bli med på forskningsprosjektet er der-for å kutte kostnader. I forskningsprosjektet bruker de satellittovervåkning kombinert med fotogjenkjen-ning og kunstig intelligens for å identifisere vegetasjonsutvikling. Satellittbilder gir ikke samme oppløsning som Lidar og helikopter, så i prosjektet brukes kunstig intelligens for å øke oppløsningen. Får Linja god nok bildekvalitet med denne metoden, så vil det gi virksomheten en helt annen frekens på datainnsam-lingen enn de får med eksisterende metode med helikopter og Lidar. [2]

Linja AS og AI-teknologi

- Linja AS er en nettvirksomhet slått sammen av Linja og Mørenett. Virksomheten er en av de største nettvirksomhetene i landet og har 100 000 nettkunder fra Giske i Nord til Askvoll i sør.

- Linja er partner i et stort innovasjonsprosjekt og utforsker blant annet hvordan kunstig intelligens kan øke oversikten over vegetasjonsrelatert linjefall.

- Ved å kombinere AI og satellittbilder kan Linja øke oppløsningen på satellittbilder over linjenettet.

- Dersom bildekvaliteten blir god nok med denne metoden, så vil det gi Linja en helt annen frekvens på datainnsamlingen, reduserte kostnader, samt mulighet til oppfølging enn de får med dagens metoder.

Forskningsprosjektet har tre formål for Linja; få bedre oversikt over risikoen for vegetasjonsrelatert linje-fall, registrere uautorisert bygningsmasse i traseene, samt få oversikt over skader i vegetasjon etter storm, og slik lokalisere risikoområder raskere. Dersom den nye løsningen gir Linja bedre oversikt, så kan nettvirksomheten ta tidligere grep slik at for eksempel ikke trær skaper problemer for strømforsy-ningen hvis de skulle falle over strømlinjen.

Fotnote 1: Lidar er en fjernmålingsteknikk som baserer seg på tilbakespredning av lys (Store Norske leksikon).

Fotnote 2: Nettselskapet Linja kombinerer kunstig intelligens med satellitter for å overvåke strømnettet — EnergiWatch