Fortou stanser matsvinn – vant Månedens Klimapris

Publisert

Regiondirektør Tone Grindland med Arnt og Elise fra Fortou. NRKs Gunnar Morsund ville også snakke med gründerparet.

Street food-restauranten Fortou brukte korona-tiden på klimaomstilling. Nå håper gründerne at Glasgow strammer opp flere bedrifter.

- Vi ønsker å bli stilt krav, og vi ønsker at næringslivet skal bli stilt krav til, sier ekteparet Elise og Arnt Skjerve som driver Fortou på Storhaug med 15 ansatte.

Gründerne har lenge drevet så grønt som mulig med lavt matsvinn, lite plast og mye nedbrytbart. Da korona traff dem i mars 2020, fikk de tid til å tenke nytt, stort og grønt.

Derfor er de nå godt i gang med å bygge flunkende nye produksjonslokaler med et eget testsenter tilrettelagt nettopp for bærekraftig råvareutnyttelse og produktutvikling. Fortou har også fått støtte fra Innovasjon Norge til et prosjekt som blant annet går ut på økt brukt av restråstoff. Der skal de blant annet bruke «alt» i stedet for å kaste – som grønnsaksskrell, blomkålblader, chili-innmat og lignende.

Nye lokaler fra nyttår

De nye produksjonslokalene vil være i full drift først etter nyttår, men regiondirektør Tone Grindland i NHO Rogaland fikk en sniktitt.

-Dette var skikkelig inspirerende å se, sier Grindland da hun delte ut prisen for Månedens Klimabedrift for oktober til Fortou.

-Bærekraft blir stadig viktigere av bedriftenes konkurransekraft. Det er svært tydelig her på Fortou. Vi deler ut prisen for å vise fram bedrifter som viser vilje og evne til klimaomstilling. Fortou er et strålende eksempel, sier Grindland.

Glasgow påvirker Storhaug

Prisutdelingen skjedde samme dag som verdens toppledere møttes til FNs klimatoppmøte i Glasgow.

Ekteparet Skjerve er politisk engasjert og følger nøye med. De håper store ord følges opp av strengere konkrete krav, både til politikere og bedrifter som deres egen.

-Det som skjer i Skottland kan få direkte konsekvenser for bedrifter som vår. Og det er bra, sier Elise Skjerve, om peker på forbudet mot engangsplast som et eksempel som viser hvordan storpolitikken får direkte konsekvenser på bakken på Storhaug. De ønsker imidlertid flere sånne konkrete grep og i raskere takt enn i dag.

Både NHO og flere medlemsbedrifter er på plass i Glasgow som en del av klimatoppmøtet som varer fram til 11.november.

-Der ønsker vi å posisjonere NHO i det grønne skiftet, og vise fram hvorfor og hvordan bedriftene er nøkkelen for å lykkes med å nå de vedtatte klimamålene, sier Grindland.