Enorme eksportmuligheter i grønn energi

Publisert

Innovasjon

NHO har sammen med 15 partnere i prosjektet "Grønne elektriske verdikjeder" sett på hvordan vi kan bedre kan utnytte potensialet innenfor elektrifisering. Rogaland har gode forutsetninger til å posisjonere seg, men det haster.

Last ned hele rapporten: Grønne elektriske verdikjeder

Norge er blant de landene i OECD som raskest taper andeler i internasjonale eksportmarkeder. I takt med at eksporten for olje og gass er ventet å synke haster det med å utvikle ny eksportrettet industri.

Derfor tok NHO initiativ til et bredt sammensatt prosjekt, «Grønne elektriske verdikjeder» der man har samlet nøkkelaktører for å identifisere verdikjeder og forretningsområder hvor det er sannsynlig at norsk næringsliv kan lykkes i stor skala.

– Til tross for at vi ligger foran i å ta i bruk elektrifisering i form av elektriske biler og ferger har vi ikke klart å skape arbeidsplasser og verdikjeder i Norge. Det er dette prosjektet handler om, sier konserndirektør i Hydro og president i NHO, Arvid Moss.

6 hovedområder er identifisert hvor norske aktører har særlige fortrinn:

  • Globale fornybaraktører – innenfor alle fornybarteknologier
  • Leverandørkjeden for havvind
  • Batterier
  • Hydrogen
  • Maritim sektor
  • Optimalisering av kraftsystemer og smart lading på vei

- Rogaland har veldig gode forutsetninger for å posisjonere seg innenfor alle disse områdene, sier Tone Grindland, regiondirektør i NHO Rogaland. – Det er snakk om store verdier. Estimatet ligger på minst 32 mrd. EUR i året innen 2030, men dette forutsetter at norske aktører satser og at myndighetene legger til rette.

16 partnere har bidratt i arbeidet: Agder Energi, BKK, Elkem, Enova, Equinor, Hafslund, E-CO, Havila, Hydro, IFE, Kongsberg Digital, NHO, Scania, SINTEF, Statkraft, Statnett og Veidekke. LO har deltatt som observatør.