Flere velger yrkesfag

Publisert

Søkingen til yrkesfag fortsetter å øke, viser ferske tall fra Trøndelag Fylkeskommune.

1. mars gikk fristen for å søke videregående opplæring for skoleåret 2022/2023 ut. Søkertallene for Trøndelag ble lagt fram av fylkeskommunen 3. februar.

Yrkesfag er fortsatt størst - og øker

Tallene fra Trøndelag fylkeskommune viser at det fortsatt er flere som søker seg til yrkesfag enn studieforberedende. Søkningen til yrkesfag har gått opp fra 54,26 % i fjor til 54,63% i år. Søkere til studieforberedende har gått ned fra 45,74 % til 45,37 %.

Ferske tall fra NHOs kompetansebarometer 2021 viser samtidig at det er stor mangel på fagarbeidere i Trøndelag. Bedriftenes behov for ansatte med fagbrev økte fra 61 til 74 prosent fra 2020 til 2021.

Regiondirektør i NHO Trøndelag, Tord Lien, mener derfor søkertallene til yrkesfag er svært gledelige:

- Bedriftene skriker etter folk med fagbrev. Da er det godt å se at søkertallene til yrkesfagene fortsetter å øke også i år.

Økning for håndverksfagene – nedgang for restaurant- og matfag

I søkertallene for skoleåret 2022/2023 er det elektrofag og datateknologi, bygg- og anleggsteknikk og teknologi- og industrifagene som øker mest.

- NHOs kompetansebarometer viser oss at dette også er de bransjene i Trøndelag som i størst grad trenger folk i årene framover, påpeker Lien.

Han kommer samtidig med en klar oppfordring til fylkeskommunen.

- Nå er det opp til fylkeskommunen å legge til rette for at vi, innen de områdene hvor mangelen på fagkompetanse er størst, får tatt opp flest mulig av de kvalifiserte søkerne. 

Til tross for en økende interesse blant trøndersk ungdom for yrkesfagene generelt, viser søkertallene en nedgang i søking til restaurant- og matfagene - en bransje som også trenger folk fremover.

- Restaurantnæringen har lagt to tøffe år med nedstenging og redusert drift bak seg. Nå gjelder det for bransjen å vise neste års søkere de store mulighetene som ligger i et fagbrev hos dem, sier Lien.