La norskeide bedrifter beholde egenkapital

Publisert

Fortsatt nedgang i skatten på arbeidende kapital er et viktig bidrag til gjenoppbyggingen etter koronakrisen. - Vi må la bedriftene få bruke kapitalen sin på å bevare og skape jobber, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Norge har nå over 200 000 arbeidssøkere, omtrent dobbelt så mange som før koronakrisen. Ledighetsøkningen avspeiler et massivt jobbtap i privat sektor. Om ledigheten skal komme ned igjen, må bedriftene være i stand til å vokse og ansette.  

Sammen med Skattealliansen, alliansen for norske privat eierskap som representerer bredden i norsk næringliv, har NHO sendt brev om behovet for reduksjon i skatten på arbeidende kapital

- I krisetider som nå blir det spesielt tydelig hvor uheldig formuesskatt på arbeidende kapital kan slå ut. Eierne må betale formuesskatt enten bedriften går med overskudd eller ikke. Når eierne må ta ut utbytte for å betale formuesskatten, kan det svekke bedriftens likviditet og mulighet til å utvikle bedriften videre, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO. 

Norge er full av familiebedrifter og andre privateide bedrifter – som har bidratt til lokalsamfunn i generasjoner. 

- Formuesskatt på arbeidende kapital rammer aksjer, næringseiendom og driftsmidler og er derfor spesielt krevende for bedrifter som er avhengig av norsk egenkapital. Det er ofte snakk om personlig eide og små og mellomstore bedrifter sammen med gründerbedrifter. Ingen andre OECD-land enn Norge, Sveits og Spania har denne skatten, sier Almlid.