Rekordhøy kompetansemangel i Trøndelag

Publisert

Lærling ved Overhalla betongbygg

2 av 3 bedrifter i Trøndelag skriker etter fagkompetanse. Særlig er det mangel på kandidater med fagbrev innen bygg- og anleggsfag, teknologi - og industrifag og elektrofag. Her er en av lærlingene ved Overhalla betongbygg i aksjon.

2 av 3 trønderske bedrifter mangler tilgang på folk med riktig kompetanse, viser NHOs kompetansebarometer for 2021.

Aldri før har Norge utdannet flere mennesker enn de siste ti årene. Likevel er kompetansegapet stort – og økende.

Mangelen er rekordhøy også i Trøndelag. I fjor viste tallene at 6 av 10 trønderske bedrifter skriker etter folk med riktig kompetanse. Tallene for i år er økende, og viser at kompetansebehovet nå gjelder for 2 av 3 bedrifter i Trøndelag.

NHO kartlegger årlig bedriftenes kompetansebehov gjennom NHOs kompetansebarometer som legges fram i dag.


Rekordhøye tall

Mens behovet for å rekruttere ansatte med fagskoleutdanning og høyere utdanning ligger stabilt, viser tallene for Trøndelag at andelen bedrifter med et udekket kompetansebehov i stor grad har økt fra 7% til 12%.

Regiondirektør i NHO Trøndelag, Tord Lien, er bekymret for utviklingen.

- Dette er nesten en dobling, og er grunn til å rope varsko. Det er det høyeste tallet i kompetansebarometerets historie, og viser at den største utfordringen for bedriftene akkurat nå er mangel på folk med riktig kompetanse, sier Lien.

Størst er behovet for ansatte med fagbrev, som øker fra 61 til 74 prosent på ett år i Trøndelag.

Tallene i det nye kompetansebarometeret viser at det er særlig behov for ansatte med fagbrev innen bygg- og anleggsfag (36%), teknologi- og industrifag (36%) og elektrofag (30%).z

Her kan du lese hele rapporten som legges fram idag

Hva må gjøres for å snu denne trenden?

Problemstillingen er kompleks, og NHO Trøndelag er særlig opptatt av to ting. 

-Vi må øke antallet elevplasser i de viktigste yrkesfagene, og det må bli lettere å ta fagbrev mens man jobber ute i bedrift, understreker Lien.