Vestland ikke i toppsjiktet

Publisert

Vestnorsk fjordlandskap.

Vestland er fortsatt på 5. plass på fylkeslisten over næringsvennlige regioner i landet. Også i 2022 må Vestland se seg slått av både Oslo, Rogaland, Viken og Trøndelag.

Vestland har ligget stabilt på denne plassen noen år.  
- Dette viser tydelig at næringsutviklingen i regionen går for tregt.  Vi må utnytte potensiale og legge bedre til rette for utvikling av næringslivet, mener regiondirektør Helene Frihammer. 
 
Når fylket holder femteplassen på landsbasis kan det forklares med god variasjon i næringsvariasjon og høy yrkesdeltakelse i forhold til medianfylket.  
Kommunene i fylket har i gjennomsnitt relativt høy andel kjøp fra private tilbydere, noe som også trekker opp. Vestland gjør det også relativt godt på kompetanse-området, men har også her et stor potensiale som bør utnyttes bedre. 

I kategoriene demografi og kommuneøkonomi er fylket nede på henholdsvis 7. og 8. plass. Innenfor demografi trekker det opp at Vestland har flere unge enn eldre i arbeidsstyrken, samtidig har det vært noe mer utflytting enn innflytting til fylket gjennom de siste syv årene, og dette trekker ned. Innenfor kommuneøkonomi trekker det ned at kommunene i gjennomsnitt får relativt høye inntekter fra eiendomsskatt på næringseiendom.  
Dette kan trolig ses i sammenheng med at fylket har en del kraftkommuner.   

imagew1bex.png

 

16 kommuner inne på topp 100-listen 
Vestland fylke har i alt tre kommuner på topp 20-listen i årets Kommune-NM.  
Bergen på 6. plass, Austevoll på 7. plass og Sogndal på 20. plass.  
På topp 100-listen fyller Vestlandskommuner i alt 16 av plassene.  

Bergen sin stabile plassering fra i fjor skyldes først og fremst at kommunen hentet seg godt inn fra 2020 til 2021 på arbeidsmarkedsområdet. Bergen gjør det jevnt bra i alle fem kategorier i kåringen, men ligger kun på 12. plass i landet på indikatoren næringsliv. 
 
- Vekstkraften i det private næringslivet reflekteres gjennom denne indikatoren. Vi ser at for en stor by-kommune som Bergen er det potensiale for både økt verdiskaping og nyetableringer.  En god variasjon i næringslivsvariasjon gir et mer robust næringsliv.   
En 12. plass i nasjonal sammenheng for landets nest største by, viser at Bergen ikke har god nok spredning av næringsliv på tvers av sektorer, mener Frihammer. 

Austevoll kommune legger seg i år på plass nummer 7, noe som er en plass ned fra i fjor og tidligere år.  Kommunen har sin sterkeste skår i kategorien næringsliv, med høy kjøpekraft og høy andel privat sysselsetting. Kommunen gjør det også svært godt på arbeidsmarkedsområdet.  

Sogndal, på plass nummer 20 har stort innslag av offentlig virksomhet, noe som bidrar til at kommunene er langt nede på listen i kategorien næringsliv. Kommunen har falt ned noen plasser siste året, det ser ut til å kunne skyldes bevegelser på rangeringslisten som følge av at kommuner har hatt ulik grad av tilbakeslag under korona i 2020 og ulik grad av innhenting i 2021. Sogndal ser ut til å være blant kommunene som ikke ble så hardt rammet i 2020, og hadde derfor heller ikke så sterk innhenting i 2021 som enkelte andre.  
 
Hvorfor måler NHO næringsvennligheten i kommunene hvert år? 
- Både i den enkelte kommune og i Vestland er vi helt avhengige av å ha næringsvennlige kommuner for å fortsatt kunne skape vekst og utvikling i regionen vår.  
Det er bedriftene som gir lys og liv til by og bygd, da må vi sikre at forholdene legges til rette for fortsatt kompetansebygging og bidra til at bedriftene i vår region er konkurransedyktige og kan trygge arbeidsplasser også i tiden framover, avslutter Frihammer.  

 

Sjekk din kommune her:
Kommune-NM (nho.no)

 

Om kommune-NM 

Kommune-NM er en årlig rangering av de økonomiske prestasjonene og rammebetingelsene for næringslivet i norske kommuner. Kommune-NM 2022 dekker fem temaområder: Næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommune-NM er utelukkende basert på kvantitative data, hentet fra offisielle statistikker.