Karensdager vil vel redusere sykefraværet, hvorfor har ikke NHO gått inn for dette?

NHO har i flere tiår ikke tatt til orde for å innføre karensdager. Gjennom utformingen av IA-avtalen legges det opp til at bedrifter, tillitsvalgte og ansatte skal ha en god dialog. Koronakrisen har også minnet oss på hvor viktig det er å holde seg hjemme dersom man er syk, slik at vi unngår å smitte andre. Innføring av karensdager vil dessuten slå svært skjevt ut blant arbeidstakere som kan jobbe hjemmefra og de som ikke har anledning til det. Personer med helseutfordringer kan også vegre seg for å komme tilbake på jobb. Alt i alt taler dette for å ikke innføre karensdager.

Erfaringer fra andre land støtter opp om vårt syn. Karensdager redusere ikke det samlede sykefraværet. Erfaringene fra blant annet Sverige og Frankrike er at korttidsfraværet reduseres, mens det lengre fraværet øker. I N.A.F/NHOs sykefraværsstatistikk (årlig fra 1921) ble skoft registrert frem til 2001. Den viser at ved tusenårsskiftet utgjorde skoft en svært liten andel av samlet fravær hos medlemsbedriftene.

Karensdager er heller ikke et godt virkemiddel for å redusere den største kostnaden ved sykefravær, nemlig langtidssykefraværet.