Norsk arbeidsliv: – Vi må ta vare på arbeidsplassene

Publisert

Nina Melsom

Nina Melsom, direktør for Arbeidsliv NHO. Foto: Moment Studio.

– Jeg er glad for at Ap setter norsk arbeidsliv høyt på dagsorden. Det er viktig med en god diskusjon om hvilket arbeidsliv vi vil ha, men tiltakene må være hensiktsmessige, sier Nina Melsom om forslagene fra Aps Arbeidslivsutvalg.

Arbeiderpartiets Arbeidslivsutvalg la i høst frem forslag til tiltak som skal diskuteres på partiets landsmøte i april.

- Arbeiderpartiet må ikke foreslå virkemidler som rammer bedriftenes evne til å skape arbeidsplasser, sier Nina Melsom, arbeidslivsdirektør i NHO.

I arbeidslivsutvalgets forslag inviterer de partene i arbeidslivet til en ny samfunnskontrakt for et trygt og anstendig arbeidsliv.

- Situasjonen er langt fra svart: vi har et svært godt arbeidsliv i Norge med høy sysselsetting og høy yrkesdeltakelse – både blant kvinner og menn. Dessuten er vi verdensledende på arbeidsmiljø, vi er omstillingsdyktige, produktive og ikke minst; partene har tillit til hverandre og vi har få arbeidskonflikter, sier hun.

Samtidig har vi noen utfordringer, særlig når det gjelder arbeidslivskriminalitet, utenforskap og kompetanse.

Disse utfordringene må partene i arbeidslivet ta tak i sammen. Utvalget foreslår bla at hele landet dekkes av a-krimsentrene samt å bedre informasjonsdelingen mellom aktørene ved sentrene. Det er et fornuftig tiltak.

Melsom understreker at det er viktig at vi har et sunt næringsliv som stimulerer til jobbvekst i private bedrifter, og ikke det motsatte. Hun mener Ap kommer med flere gode tiltak, men det er samtidig noen NHO vil advare mot:

• 6-timersdag: Det er feil vei å gå. Med stadig flere eldre trenger vi at folk jobber mer, ikke mindre for å finansiere de økende velferdsutgiftene vi vet kommer.
• Kompetanse: Det er en stadig økende utfordring, men løsningen er ikke å pålegge bedriftene større byrder og mer byråkrati. Når endringene er så store vil behovet for etter- og videreutdanning bli et spørsmål av samfunnsmessig betydning. Det krever større incentiver enn det bedriftene kan gjøre alene.
• Midlertidig ansatte: Hovedregelen er fast ansettelse i Norge. 92 prosent av arbeidstakerne er fast ansatt per i dag. Dette tallet har vært stabilt lenge. Men vi trenger fleksibilitet. Fast ansatte har gode rettigheter, blant annet takket være godt partssamarbeid over mange år, men noen må gjøre jobben hvis andre er syke eller er på ferie. Da trenger vi vikarene. Dessuten er bedriftene avhengige av å kunne ta unna arbeidstopper, da trenger de ekstra hoder og hender i en kort periode. Derfor er det viktig at vi ikke struper bedriftenes mulighet til å gjøre jobben sin.
• Det er viktig at arbeidstakere og arbeidsgivere finner gode løsninger tilpasset den enkelte arbeidsplass og at beslutninger ikke tas over hodet på dem, blant annet når det gjelder å avtale arbeidstid. Her mener vi det må være lov at de som jobber der og bedriften avtaler seg imellom hva som er mest hensiktsmessig for begge parter og at den beslutningen ikke blir tatt av sentrale tillitsvalgte som ikke kjenner behovet. Derfor advarer vi mot at det gis lovregler som kun åpner for avvik gjennom fagforeninger med innstillingsrett.