NHO Nordland: Ekstremværet «Ingunn» har vist styrken i nordnorsk beredskap

Publisert

Ikke for hvem som helst: Det har vært en krevende uke på værfronten. «Huborg» fikk ingen rolig tur på Hadselfjorden da mannskapet måtte ut og dra en garnlenke her om dagen. Foto: Bjørn Eide

Etter at ekstremværet «Ingunn» har herjet gjennom Nordland, roser NHO Nordland den robuste beredskapen og effektive samordningen mellom offentlige etater, kommuner og næringsliv. - Evnen til å stå imot naturkreftene viser styrken i den nordnorske beredskapen. Denne gangen var vi godt forberedt, sier regiondirektør Hans Christian Hansson.

– Stormen på mandag og ekstremværet «Ingunn» de siste dagene har testet vår robusthet. Takket være gode forberedelser, raus informasjonsdeling og eksemplarisk samarbeid har vi vist at vi står sterkt rustet, sier Hansson.

Det gode arbeidet hos statsforvalteren, offentlige etater, politi og redningstjeneste, fylke og kommuner - og ikke minst innsatsen fra lokalsamfunnene - har vært avgjørende for å håndtere utfordringene som har fulgt med uværet. Også Heimevernet har bidratt, poengterer han.

Nordland har opplevd betydelige utfordringer, fra omfattende strømbrudd til stengte veier og skoler. Enkelte steder spisset det seg kraftig til, eksempelvis på Gravdal der Nordlandssykehuset Lofoten måtte ty til nødstrøm. I Bodø ble sentrum stengt på grunn av akutt fare for liv og helse da løse gjenstander fløy gjennom luften.

– Til tross for disse utfordringene har responsen fra både offentlige etater og næringslivet vært imponerende. Informasjonen som er formidlet har vært avgjørende. Jeg har i dag vært i kontakt med medlemsbedrifter fra Brønnøy i sør til Andøy i nord, og de rapporterer jevnt over om stor tilfredshet med håndteringen, forteller Hansson.

Både nord- og sørfylket har fått merke naturens krefter. Natt til torsdag ble det satt ny norgesrekord i middelvind på Kvaløyfjellet på Sømna, hvor styrken ble målt til 54,4 meter per sekund. Orkan innebærer vind med en middelstyrke over 32,6 meter per sekund (118 kilometer i timen) i minst ti minutter.

Regiondirektøren fremhever den koordinerende innsatsen ledet av fylkesberedskapssjefen, og de hyppige oppdateringene i fylkesberedskapsrådet. Slik ble det sikret en god informasjonsflyt.

– Næringslivets deltakelse i fylkesberedskapsrådet gir oss verdifull innsikt og mulighet til å bidra direkte. Dette samarbeidet er et eksempel på hvordan vi sammen kan styrke vår felles sikkerhet og evne til å takle kriser og samfunnskritiske situasjoner, sier han.

Liv og helse gikk ikke tapt, og de materielle skadene ble begrenset. Med klimaendringer er det imidlertid å forvente at ekstremevær-episodene vil fortsette å ramme fremover.

– Vi må ikke undervurdere betydningen av å være forberedt. Hendelsene den siste uken har vist oss viktigheten av tidlige tiltak og god planlegging. Tettere integrering av næringslivet i den nasjonale beredskapsstrukturen var et viktig mål i rapporten fra Totalberedskapskommisjonen, og i NHO vil vi fortsette å arbeide for å sikre at også vår region er best mulig rustet for å møte alle typer utfordringer, sier han.

Avslutningsvis takker Hansson alle som har bidratt under ekstremværet.

– En spesiell takk går til alle som har vært i beredskap for å sikre liv, helse, verdier og nødvendige forsyninger. Deres innsats er uvurderlig for Nordland og landsdelen, sier han.