Stadig færre optimister blant bedriftene i Nordland

Publisert

Hans Christian Kaurin Hansson

Regiondirektør Hans Christian Hansson i NHO Nordland. Foto: Moment Studio

Andelen av bedriftene i Nordland som melder om en dårlig markedssituasjon er litt redusert fra desember – men fremtidsoptimismen er fallende og på et lavt nivå. Det viser NHOs medlemsundersøkelse for januar. Kun ni prosent av Nordlands-bedriftene som svarte på undersøkelsen tror på en styrket markedssituasjon frem mot sommeren.

Det er ingen tvil om at det forventes et tøft år i flere bransjer.  

– Nedkjølingen i økonomien med høy rente, lavere kjøpekraft og stigende priser gjør det krevende for mange, både privatpersoner og næringsdrivende. Vi ser allerede en del permitteringer og også konkurser. Jeg håper vi snart er over kneiken, sier NHOs regiondirektør i Nordland, Hans Christian Hansson.  

Mer enn tre av fire NHO-bedrifter i Nordland som har svart på undersøkelsen, vurderer markedssituasjonen generelt som god eller tilfredsstillende. Markedsutsiktene det neste halvåret vurderes ikke som like lyse: Her tror bare ni prosent på en oppgang, mens 35 prosent av Nordlands-bedriftene forventer en forverring.  

De som jobber i finans-, sjømat- og kraftnæringene er de som har best tro på markedet i år, mens byggenæringen og bil- og elektrobransjen tror det blir enda tøffere tider framover. 

For tidlig å senke skuldrene

– Det er en litt lavere andel av bedriftene som melder om en dårlig markedssituasjon i januar sammenlignet med desember. Det er vi glade for, men vi må se at dette står seg over litt tid før vi kan si at det er en tendens. Trenden om stadig færre optimister i næringslivet i Nordland er derimot tydelig og har vart over tid. Mange av medlemsbedriftene våre legger en bekmørk høst bak seg, sier regiondirektør Hansson. 

– Flertallet av respondentene mener at markedssituasjonen skal bli enda verre fremover. Det er med andre ord alt for tidlig å senke skuldrene, legger han til. 

Bruk innkjøpsmakten

Regiondirektøren understreker at det fortsatt er viktig å jobbe for forutsigbarhet og gode rammebetingelser, og ikke minst må skattetrykket ned: 

– Når det gjelder situasjonen for bygg- og anlegg, elektro og lignende bransjer, er det stillstand og dermed viktig at de prosjektene som kan startes faktisk kommer i gang. Det offentlige må gjerne bruke innkjøpsmakten sin på en god måte, og sørge for å prioritere vedlikehold, renovering eller sette i gang prosjekter der de kan, slår Hansson fast.  

– 2024 blir krevende for disse bransjene, og da er det viktig at alle anstrenger seg for ikke å miste kompetent arbeidskraft, sier han. 

Flertallet pessimistisk

På nasjonalt nivå er det en overvekt av respondenter som venter at 2024 blir dårligere enn fjoråret. Nasjonalt venter 37 prosent av medlemsbedriftene i NHO en svakere markedssituasjon de neste seks månedene, mens bare 11 prosent venter bedring. Dette er en liten bedring fra desember, men svake nivåer historisk sett.

Det er store forskjeller mellom fylkene. De fylkene med flest optimistiske bedriftsledere, er i Telemark, Rogaland, Troms, Finnmark og Nordland. Her er det flere som vurderer markedssituasjonen i januar som god enn de som vurderer den som dårlig. Alle andre regioner har en overvekt av respondenter som opplever en dårlig markedssituasjon, og aller mest pessimistisk er de i Vestfold, Akershus og Innlandet.