Suksess med karbonfangst: Elkem Rana leder an globalt

Publisert

Besøk hos pionerbedrift: Verksdirektør Frode Johan Berg (t.v.) ved Elkem Rana ga regiondirektør Hans Christian Hansson og seniorrådgiver Anders Paulsen i NHO Nordland en solid introduksjon til karbonfangstpiloten og den øvrige virksomheten ved den innovative hjørnesteinsbedriften.

– Dette er innovasjon i det absolutte toppsjiktet. Nordland og Rana viser vei i det grønne skiftet, samtidig som det investeres stort og skapes nye arbeidsplasser.

Det sier Hans Christian Hansson, regiondirektør i NHO Nordland, etter å ha besøk Elkem Rana i Mo Industripark.

Hos denne hjørnesteinsbedriften skrives nemlig industrihistorie – og det i verdensklasse.

Den første karbonfangstpiloten for smelteverk globalt har vært gjennomført nettopp her, og prosjektet har vært en suksess:

Med en fangstrate på 95 prosent av CO2-utslippene har verksdirektør Frode Johan Berg og kollegene hans vist at teknologien fungerer, og sammen med norske myndigheter ser man nå på hvordan dette kan utvikles videre og brukes både i Rana og på smelteverk andre steder i verden.

De 160 ansatte ved Elkem Rana produserer 80 000 tonn ferrosilisium og 15 000 tonn microsilica i sine to smelteovner hvert år – i prosesser som resulterer i utslipp av CO2. Løsningene de nå har testet sammen med gode partnere, kan både kutte CO2-utslippene og gi Norge som industrinasjon et viktig konkurransefortrinn.

Kritiske råmaterialer

Tidligere denne uken ga Berg en solid introduksjon til karbonfangspiloten og virksomheten for øvrig til regiondirektør Hansson og seniorrådgiver Anders Paulsen i NHO Nordland.

Det grønne og digitale skiftet gir økt behov for metaller og mineraler, og Elkems produkter er definert av EU som kritiske råmaterialer som muliggjør denne overgangen.

– Dette er en industriell spydspiss vi er utrolig stolte over i NHO-fellesskapet i Nordland. Det er en innovativ hjørnesteinsbedrift som skaper verdier og arbeidsplasser lokalt, med verden som marked. De har investert over 700 millioner kroner i målrettet HMS- og oppgraderingsarbeid de siste årene, og har planer om ytterligere storinvesteringer fremover, sier Hansson.

– Det er viktig for oss å legge til rette for denne veksten så godt som mulig næringspolitisk. Blant annet vil det være essensielt å sørge for fortsatt rikelig tilgang til rimelig kraft. CO2-kompensasjonsordningen må forbli forutsigbar, og Norge må gjøre sitt beste for å holde tritt med offentlige ordninger som eksempelvis USAs Inflation Reduction Act (IRA). Det er viktig at Norge møter slike incentiver med gjennomtenkte innretninger som ikke fører til at grønne satsninger skjer andre steder. Her i Mo Industripark ser vi med all tydelighet resultatene av fantastisk samarbeid og godt vertskap, og hvordan tradisjon og innovasjon går hånd i hånd, påpeker regiondirektøren.