Veileder til arbeidsgivere ved radioaktiv utslipp til luft ved atomuhell

Publisert

Illustrasjon: DSA Atomberedskap.

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet har kommet med en veileder til arbeidsgivere og yrkesgrupper med kritiske samfunnsfunksjoner ved råd om innendørsopphold ved radioaktivt utslipp til luft. Med flere konkrete råd og anbefalinger ved et atomuhell, om uhellet er ute vil det komme informasjon til alle bedrifter og innbyggere i utsatt region via media, DS- og KUs egne kanaler.

Informasjon utsendt av DSA Direktorat for strålevern og atomsikkerhet

Anbefalingene er rettet mot arbeidsgivere og den enkelte ansatte i yrke med kritisk samfunnsfunksjon. For selvstendig næringsdrivende bør den enkelte gjøre samme vurderinger som en arbeidsgiver og følge de konkrete rådene som er gitt under.

Ved et atomuhell kan det bli utslipp av radioaktive stoffer til luft som spres videre med vinden. Kriseutvalget for atomberedskap (KU)1 kan da gi råd til befolkningen i et gitt område om å oppholde seg innendørs i inntil to døgn for å beskytte seg mot radioaktiv stråling. Rådet vil formidles via media, dsa.no, KU-etatenes nettsider og sosiale mediekanaler, og via Statsforvaltere til kommunene.


Det er ikke forbundet med akutt helsefare å oppholde seg utendørs i den perioden radioaktive luftmasser passerer over et område, men innendørsopphold vil redusere strålingseksponeringen og derved risikoen for å få kreft senere i livet. Råd om innendørsopphold vil kun bli aktuelt dersom det skjer atomuhell i Norge eller Norges naboland. For utslipp fra land lengre unna, vil dette rådet ikke bli nødvendig pga. stor avstand og fortynning av stoffene i luft før de når Norge.


Ved et generelt råd om å holde seg innendørs, er det likevel en rekke kritiske samfunnsfunksjoner som må opprettholdes. Det betyr at enkelte må oppholde seg utendørs enten for å få utført arbeidet eller for å komme seg til/fra arbeidsplassen, til tross for at konsentrasjon av radioaktivitet i luft kan være forhøyet. I følge DSBs rapport om samfunnets kritiske funksjoner omfatter dette bl.a. personer som jobber innen (listen er ikke uttømmende):

• Lov og orden
• Redningstjeneste (som ikke skal håndtere skadestedet2 )
• Helse og omsorg
• Forsyningssikkerhet
• Vann og avløp
• Kraftforsyning
• Transport
• Elektronisk kommunikasjon og tjenester


Det er derfor viktig at arbeidsgivere og yrkesgrupper er forberedt på en slik mulig situasjon. Under følger konkrete råd til arbeidsgivere og til den enkelte arbeidstaker/selvstendig næringsdrivende.

Les hele veilederen fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) her

Ler med om DSA på deres hjemmesider.