Kompensasjonsordningene må stå i forhold til smitteverntiltakene

Nyhet, Arbeidsliv

Publisert

Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO

Regjeringen varsler nye nasjonale tiltak hvis smittetrenden ikke snur. – Det er viktig at kompensasjonsordningene står i forhold til smitteverntiltakene, sier Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO

Blant annet vurderes nasjonalt sjenkestopp og færre deltakere på innendørsarrangementer fra 100 til 20 personer med faste, tilviste sitteplasser.

–Vi håper å ikke komme i en situasjon hvor enda strengere nasjonale tiltak blir nødvendig. Smittespredning får store konsekvenser for næringslivet og det er i alles interesse og følge opp gode smittevernsrutiner, det gjør bedriftene våre, sier Melsom.

For mange bedrifter som kan bli nødt til å stenge ned lokalt og nasjonalt vil redusert periode for arbeidsgiverfinansiering være et viktig bidrag for å redde sunne bedrifter.

– Mange bedrifter står fortsatt i krisen og er avhengig av å få kompensert for tapene tilknyttet til nedstengninger. En redusert arbeidsgiverperiode fra 10 til 2 dager vil hjelpe mange bedrifter gjennom den siste kneika, sier Melsom.

 

Nye nasjonale tiltak som kan bli innført på kort varsel:
  • Anbefaling om å holde to meters avstand til andre bortsett fra personer i egen husstand eller nærkontaktene til aleneboende.
  • Anbefaling om maks ti private kontakter per uke, i tillegg til grensen på maks fem gjester.
  • Forbud mot skjenking av alkohol.
  • Forbud mot innendørs organisert idretts- og fritidsaktiviteter for voksne. Unntak for profesjonelle toppidrettsutøvere.
  • Stenging av treningssentre og svømmehaller. Unntak for svømmetrening for barn og rehabilitering.
  • Stenging av underholdningstilbud som fornøyelsesparker, bingohaller og lignende.
  • Arbeidsgiver skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra på alle arbeidsplasser der det er praktisk mulig
  • Færre deltakere på arrangementer. Inne: 20 personer med faste, tilviste sitteplasser (ned fra 100), 50 personer i begravelser og bisettelser (ned fra 100), 50 personer på arrangementer for de under 20 år – kun fra samme kommune. Ute: 50 personer på arrangementer (ned fra 200, eller 600 ved faste, tilviste sitteplasser).