Europanytt 15.02.2022

Publisert

I dagens nyhetsbrev kan du lese om EUs satsning på digitalisering av energisektoren, EUs sosiale klimafond, EU-Africa Summit, Litauens handelskrig mot Kina, gjenvalg av Tysklands president og seminar om strategisk industripartnerskap mellom Norge og EU.

EU satser på digitalisering av energisektoren

Batterier og hydrogen vil gi fleksibilitet nok til å unngå strømbrudd i et energisystem som i økende grad domineres av vind og sol, sa EU-kommisjonens visepresident mandag. Maroš Šefčovič trakk også fram viktigheten av digitalisering i energisektoren. Her er Norge godt posisjonert. Statkraft har Europas største virtuelle kraftverk, som gjennom simulering optimaliserer kraftutnyttelsen i vindparkene i Tyskland. I februar og mars arranger EU-kommisjonen seks seminar om digitalisering av energisektoren.

Meld deg på onsdagens første seminar her
Les mer om Šefčovič tale her

 

EUs sosiale klimafond

I Europaparlamentet har lovgivere fra hele det politiske spekteret uttrykt støtte til et nytt EU-fond som skal skjerme fattige husholdninger fra enkelte negative økonomiske konsekvenser som følge av det grønne skiftet. Det er uenighet om hvor pengene skal komme fra og hvordan de skal distribueres. "Dette handler om klimaendringer, men også om mennesker," sa Dragoș Pîslaru, leder av parlamentets sysselsettingsutvalg, under en felles sesjon med miljøkomiteen 10. februar.

Les mer her

 

EU-Africa Summit

Torsdag og fredag møtes lederne for EU og Den afrikanske union (AU) i Brussel. Toppmøtet vil gi en unik mulighet til et dypere EU-AU-partnerskap. Blant de spesifikke pakkene som skal kunngjøres på toppmøtet, er det en forpliktelse til å forbedre utrullingen av vaksiner og styrke det afrikanske farmasøytiske systemet. Det er også planer om å gi teknisk og økonomisk støtte til bedrifter i tidlig fase, samt investeringer i utdanning, i Afrika. I tillegg vil man diskutere detaljer i EUs "Global Gateway" – EUs svar på Kinas innflytelsesrike "Belt and Road Initiative". Målet er å lansere en ambisiøs investeringspakke, som tar hensyn til globale utfordringer som klimaendringer og den nåværende helsekrisen. En felles erklæring om en felles visjon for 2030 forventes vedtatt.

Fra norsk side er bl.a. NABA (Norwegian-African Business Association) opptatt av toppmøtet.

Se agendaen her

 

EU og Taiwan støtter Litauen i handelskrig mot Kina

Det franske formannskapet i EU uttrykte 13. februar at EU vil støtte Litauen i den handelskrigen med Kina. De  opplever at Litauen er et offer for press fra Beijing og at de vil fremskynde planer som kan styrke Europas posisjon.  Taiwan har sluttet seg til USA og Australia for å støtte en EUs sak mot Kina i Verdens handelsorganisasjon (WTO) som angår Beijings handelsbegrensninger mot Litauen.

Les mer her // her

 

Tysklands president gjenvalgt

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier ble 13. februar gjenvalgt for en ny femårsperiode. Steinmeiers gjenvalg var  ventet, etter at han i januar fikk støtte fra den regjerende koalisjonen. Han oppnådde mer enn to tredjedeler av de avgitte stemmene.

Les mer her

 

Norge og EU - hvordan styrke sitt strategiske industripartnerskap på innenfor grønn omstilling

Statsministeren, olje- og energiministeren, næringsministeren og klima og miljøministeren kommer alle til Brussel for toppnivåmøter 22. og 23. februar. I den forbindelse  arrangeres det et seminar der målet er å diskutere et mulig  strategisk industripartnerskap mellom Norge og EU særlig innenfor grønn omstilling. Seminaret vil åpnes av statsministeren og visepresident i Europakommisjonen Frans Timmermans.

Det vil avholdes to paneldebatter om henholdsvis hydrogenets rolle i den grønne omstillingen, og grønne verdikjeder. Paneldeltakerne vil være representanter fra norsk og europeisk næringsliv.

Les mer og registrer påmelding her