Europanytt 15.03.2022

Publisert

Foto: Rådet.

I dagens nyhetsbrev kan du lese om at EUs finansministre er enige om CBAM, sanksjoner mor Russland, Europas russiske gassexit, piratkopierte varer og hvitvasking, internasjonalt anskaffelsesinstrument, webinar: Grønn skipsfart og stillingsutlysning.

EUs finansministre enige om CBAM

Finans- og økonomiministrene i de 27 EU-landene støttet i dag kompromissavtalen om den planlagte karbongrenseavgiften (CBAM). Enigheten baner vei for  å forhandle det endelige utkastet med Europaparlamentet. Rådet støttet forslaget om å ikke inkludere indirekte utslipp. Kontroversielle spørsmål som utfasing av frikvoter og en mulig eksportløsning er ikke adressert, men vil bli forhandlet med Europaparlamentet. Europaparlamentet diskuterer forslaget i miljøkomiteen, som skal stemme over det 11. mai og deretter behandles i  plenumsavstemning i juni.
 

Les kompromissteksten om CBAM her
Les detaljene i pressemeldingen fra Rådet her

 

EUs nye sanksjonspakke og parlamentønske om å konfiskere oligarkers eiendeler

EUs nye sanksjonspakke forbyr eksport av EUs luksusvarer til Russland, import av viktige jern- og stålprodukter,  europeiske investeringer i Russlands energisektor som energiutforskning og -produksjon og vil slå ned på bruk av kryptovaluta.
Medlemmer av Europaparlamentet ber EU om å fryse og beslaglegge eiendeler til russiske oligarker og bruke dem til å kompensere ukrainere for skader de er påført av konflikten. Forrige uke fremmet De Grønne i Europaparlamentet forslag om at : «Medlemsstater bør oppmuntres til å sikre en forsvarlig etterforskning og rettslig prosedyre for å konfiskere utbytte fra korrupsjon og hvitvasking av penger. Disse pengene bør tilføres et fond som finansierer den ukrainske gjenopprettingen.» Også i USA har noen lovgivere foreslått å konfiskere russiske oligarkers eiendeler for å finansiere den ukrainske gjenreisningen.

Les mer her og her 

 

Industrikomiteen i Europaparlamentet støtter Kommisjonens Russland-exit

Energikommissær, Kadri Simson, møtte i dag industrikomiteen i Europaparlamentet. Agendaen for møtet var REPowerEU; EUs strategi for å energisikkerhet samtidig som man frigjøre seg fra russisk gassimport. Simson gjentok at kommisjonens fokus er å holde energiprisene under kontroll, sikre at strategiske gasslagringsnivåer maksimeres foran neste vinter og finne nye gasspartnere. EU-parlamentarikerne gav sin støtte til planen, og flere representanter pekte på at det var på overtid at EU frigjører seg fra russisk gassimport.

Se opptak fra møtet her
Les mer om REPowerEU her

 

Piratkopierte varer  og hvitvasking

En fersk rapport fra OECD anslår at opptil 5,8 % av EUs import er forfalskninger. Piratkopiering  øker, og myndigheter  og berørte industrier har i mange år søkt å bekjempe trenden. En mulig løsning er å forfølge pengestrømmene fra piratkopiering gjennom hvitvaskingsregelverket  strengere, slik at kriminelle har færre muligheter til å bruke utbyttet fra sin virksomhet. EU-kommisjonen fremmet bl.a. i desember et forslag til et direktiv mot skallselskaper, som søker å sikre at selskaper i EU som har ingen eller minimal økonomisk aktivitet ikke kan dra nytte av skattefordeler.

Både varemangel i verdikjedene som følge av Covid, og nå som følge av Ukrainakrisen, kan føre til øket omfang av piratkopierte varer på markedene, noe som også medfører risiko for kunder og brukere av de ferdige produktene disse inngår i.

Les rapporten her
Les mer her
Les mer om forslaget til direktivet her

 

EU-enighet om internasjonalt anskaffelsesinstrument

Mandag ettermiddag kom Europaparlamentet og Rådet til enighet om et forslag til et "International Procurement Instrument" (IPI). Med IPI skal Kommisjonen, nasjonale og lokale myndigheter for muligheten til å ekskludere aktører fra tredjeland som ikke tilbyr tilsvarende tilgang til sine offentlige innkjøp som EU. EUs offentlige innkjøp har tradisjonelt vært åpne for internasjonal deltakelse, men europeiske aktører møter ofte ikke samme vilkår globalt, særlig i Kina. Terskelen for IPI vil være €15 mill. for anbud som infrastrukturprosjekter, og €5 mill. for varer og tjenester.

Les mer her
Les oversiktssak hos Europaparlamentet her

 

Webinar: Grønn skipsfart – nordiske tiltak for å fremme europeisk og globalt nullutslipp

Etter hvert som de politiske diskusjonene om avkarbonisering av sjøtransport øker, kan nordisk erfaring og lederskap på feltet bidra til å fremme en europeisk og global overgang til nullutslippsfart. Den norske EU delegasjonen arrangerer i samarbeide med "Transport & Miljø"  17. mars webinar om grønn skipsfart – nordiske tiltak for å fremme europeisk og globalt nullutslipp for å lære mer.

Les mer og meld deg på her

 

NHO Brussel søker en trainee og en studentpraktikant for høsten 2022

Er du samfunnsengasjert og nysgjerrig, med interesse for næringslivet og Norges forhold til EU? Da er kanskje du vår nye trainee eller studentpraktikant! Vi søker fremoverlente og initiativrike personer som trives både med å jobbe på egenhånd og tett i team. Vi ser gjerne at du har en fagkrets som inkluderer jus, statsvitenskap eller økonomi. Erfaring fra utenlandsopphold er en fordel, men ingen forutsetning. Søk innen 20.mars!

Les mer her