Europanytt 22.04.2022

Publisert

I dagens Europanytt kan du lese om energirasjonering i EU, "den nye oljen", Russland-protest under G20-møte, press mot Tyskland om Russisk oljeimport og Frankrikes presidentvalg på søndag.

Skrur ned termostatene for å unngå energirasjonering 

Det internasjonale energibyrået advarte denne uken om at frikobling fra russisk olje og gass kan føre til energirasjonering i EU hvis forbrukerne ikke frivillig skrur ned termostatene sine. Fra neste måned vil ikke italienske skoler og offentlige bygninger kunne stille termostatene sine under 25 grader om sommeren eller over 19 grader om vinteren. De midlertidige restriksjonene gjelder til april 2023, og det forventes  at opptil 4 milliarder kubikkmeter (bcm) naturgass spares på tiltaket.. Nå diskuterer flere EU land, bl.a.  obligatorisk energisparinger. 

Les IEAs ni anbefalinger for hva husholdninger kan bidra med for å kutte russisk energiavhengighet her

 

"Chip-er er den nye oljen""I det tjuende århundre kunne vi ikke bestemme hvor vi skulle finne oljen, men i det tjueførste århundre kan vi bestemme hvor vi skal finne morgendagens olje, som er chipene," sa EU-kommisær for det indre marked, Thierry Breton, avslutningsvis i en diskusjon med lovgivere i Europaparlamentet om EU-kommisjonens forslag til en EU-chiplov. Breton er spesielt opptatt av hvordan Europa kan bli et globalt kraftsenter for mikrochiper, og mer generelt hvordan EU kan styrke motstandskraften til det indre markedet. Norsk mineralproduksjon avgjørende for at dette vil være mulig.Les mer her

 

EU og USA forlot G20-møtet under Russlands taleDen europeiske sentralbankens president Christine Lagarde, USAs finansminister Janet Yellen og flere andre gikk ut av møte med gruppen av verdens 20 største økonomier i Washington på onsdag da den russiske finansministeren begynte å tale. President Joe Biden har bedt om å fjerne Russland fra G20, men Indonesia, som leder gruppen i år, sa at de planlegger å invitere russiske tjenestemenn til møter denne uken som faller sammen med IMF og Verdensbankens vårmøter.Les mer her

 

EUs oljeforbud: presset mot Berlin øker etter nye krigsforbrytelser 

EU jobber med en plan for å blokkere all import av russisk olje, etter grusomheter begått av Vladimir Putins styrker i Ukraina. Det store spørsmålet er om Tyskland vil gå med på et forbud eller vil forsøke å utsette det, etter å ha holdt stand mot en embargo på russisk energiimport de siste ukene. Politico melder at en oljeembargo vil skille mellom ulike kvaliteter av russisk olje og om de leveres til EU med tankskip eller med rørledning. Rapporter om voldtekt og drap fra russiske soldater som har trukket seg tilbake ser ut til å markere et vippepunkt, men Tyskland kan fortsatt forhindre tøff EU-respons. 

Les mer her

 

Den neste franske presidenten: klimaskeptiker eller klimahykler?

Klimapolitikk ble viet mye tid under onsdagens avgjørende 2,5 time lange presidentdebatt i Frankrike. Macron kalte Le Pen «en klimaskeptiker», og hun svarte med å kalle den franske presidenten «en klimahykler». Debatten synliggjorde tydelige politiske forskjeller på kandidatene ikke bare i klimapolitikken. Le Pen ønsker  å bremse det grønne skiftet og angrep Macron for å vurdere å stenge 14 atomkraftverk. Macron på sin side kom likevel  med sterk støtte for atomkraft, i tråd med fransk politikk det siste året under energiforsyningskrisen.

Det franske presidentvalget gjennomfører sin andre og avgjørende runde søndag.Se her

Les mer her