NHO Europanytt 02.12.22

Publisert

Foto: NHO

I dagens nyhetsbrev kan du blant annet lese mer om NHO og våre nordiske søsterorganisasjoners posisjon på EUs Single Market Emergency Instrument, Kommisjonens forslag til sirkulærøkonomipakke II og om at Rådet har vedtatt posisjon på Due diligence-direktivet.

Ole Erik Almlid og NHOs søsterorganisasjoner om EUs nødinstrument for det indre marked 

Mandag publiserte Financial Times et innlegg fra administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid og administrerende direktører i NHOs nordiske søsterorganisasjoner. I brevet trekker vi frem hva vi tenker om EUs forslag til Single Market Emergency Instrument (SMEI). Instrumentet kommer som et svar på koronapandemien og har som mål å sikre at EUs indre marked fungerer selv i krisetid.  

Les innlegget her.

 

Kommisjonen med regelverk for emballasje  

Onsdag la Kommisjonen frem sitt forslag til sirkulærøkonomipakke II som komplimenterer den første pakken som ble presentert i mars i år. Den nye pakken består av en emballasje- og emballasjeavfallsforordning og et politisk rammeverk for biobasert, biologisk nedbrytbar og komposterbar plast.  

I hovedsak har pakken tre hovedelementer:  

  • Motvirke emballasjeavfall og forsøpling  
  • Krav om at all emballasje på være gjenvinnbar innen 2030
  • Begrense bruken av naturresurser 

Tidligere har det vært forventet at pakken også skulle inkludere tiltak mot grønnvasking samt et initiativ på forbrukeres rett til å reparere. Disse ble imidlertid ikke inkludert i denne omgang, men en antar at Kommisjonen vil legge frem forslag i løpet av første halvdel av 2023.

Les NHO sitt syn på det nye regelverket.

Les om den nye pakken her.  

 

EFTA-landene la fram sine klimaambisjoner i Brussel 

Torsdag avholdt EFTA-landene et arrangement om planene for det grønne skiftet. Islands energiminister, Gudlaugur Thor Thordarson, fortalte om Islands erfaringer med geotermisk oppvarming, og at Island også skal dele disse med EU-siden. Norges Ambassadør til Belgia, Per Strand Sjåstad, trakk fram Norges rolle som en pålitelig leverandør av gass til Europa, samtidig som vi utvikler teknologier for det grønne skiftet, som CCS og havvind. Sjåstad vektla at norsk lavkarbonenergi som blått hydrogen kan bli et avgjørende bidrag for at EU og Norge når sine felles klimamål.

 

Rådet vedtar posisjon på due diligence-direktivet 

I februar la Kommisjonen frem sitt forslag om bærekraftig aktsomhetsvurdering (due diligence). Målet er å fremme bærekraftig og ansvarlig selskapsatferd og å forankre menneskerettigheter og miljøhensyn i selskapenes drift og styring. De nye reglene stiller krav til selskaper om å kontrollere verdikjedene sine for menneskerettighets- og miljøbrudd. 

Forslaget har vært mye diskutert og Europaparlamentet og Rådet har foreslått omfattende endringer i lovforslaget siden det ble lagt frem i februar. I går vedtok endelig Rådet sin posisjon på direktivet. Nå gjenstår trilogforhandlinger når Europaparlamentet har sin posisjon klar. 

Les pressemeldingen her.

Les posisjonen her.