Svakt arbeidsmarked trekker ned

Publisert

Morrows batterifabrikk i Arendal kan skape 2500 nye arbeidsplasser. Agder trenger slike etableringer for å styrke arbeidsmarkedet. ILLUSTRASJON: RIFT/NSW Arkitektur.

Agder er rangert som nummer 8 av i alt 11 fylker i årets kommune-NM. Fylket har de siste årene falt tilbake sammenlignet med andre regioner og har nå bare Innlandet, Nordland, samt Troms og Finnmark bak seg på fylkesrangeringen.

Agder har beholdt plassen fra i fjor, men lå i årene før dette én plass høyere på listen. Agder gjør det best i kategoriene demografi og kompetanse, med en femteplass. Deretter som nummer 6 innenfor kommuneøkonomi, 8 innenfor næringsliv, og 11. plass i kategorien arbeidsmarked.  

- Det er særlig bekymringsfullt at vi fortsatt er svakest i landet når det gjelder arbeidsmarkedet. Rangeringen er et resultat av samlet dårlig score når det gjelder sysselsettingsandel, sykefravær, arbeidsledighet og andelen som er uføretrygdet. Vi mister et stort verdiskapingspotensial når det er for mange som står utenfor arbeidslivet, fastslår regiondirektør Høye G. Høyesen i NHO Agder.

Samtidig mener NHO-direktøren det er økt grunnlag for optimisme i regionen, blant annet med utgangspunkt i potensialet for vekst knyttet til nye industrietableringer.

- Agder som region har historiske muligheter til å være ledende i den grønne industrirevolusjonen vi kan stå foran. Tallene fra kommune-NM er en kraftig påminnelse om at vi nå må gripe disse mulighetene. Vi må få fart på omstilling og jobbskaping i hele Agder. Å bidra til dette må være jobb nummer en for de nye stortingsrepresentantene vi snart skal velge, sier Høye G. Høyesen.

Agder har de siste årene hatt litt svakere utvikling enn landsgjennomsnittet blant annet når det gjelder befolkningsvekst, samtidig som Agder har høyere vekst enn landet for øvrig i andelen uførepensjonister. Det er riktignok små marginer som gir utslag, men utviklingen er likevel egnet til å vekke bekymring. Samtidig er det positivt at Agder har hatt netto innflytting til fylket i de siste fire årene.

Agder har fire av i alt 25 kommuner på topp 100-listen i årets Kommune-NM. Kristiansand gjør det best, på plass nummer 27, etterfulgt av Grimstad, Lillesand og Lyngdal. Arendal faller akkurat utenom på plass nummer 101, det samme gjelder for så vidt Farsund på plass nummer 107.

Bykle og Sirdal har tidligere vært på topp 100 listen, men de har falt langt tilbake siste året, og er nå på plass 148 og 157, henholdsvis. Tilbakegangen skyldes i stor grad tilbakegang på næringsliv og arbeidsmarkedsområdet, samtidig har begge kommunene gått tilbake på området demografi. Også innenfor området kompetanse har det vært tilbakegang siste året, særlig i Bykle. Sirdal har gått særlig tilbake på arbeidsmarkedsområdet, noe som trolig kan relateres til koronakrisen, blant annet har arbeidsledigheten her økt mer enn for kommunemedianen.

Dette årets Kommune-NM baseres på tall fra 2020. Flere av indikatorene som inngår påvirkes av sysselsetting og arbeidsledighet. Koronasituasjonen har rammet ulike næringer forskjellig. Noen kommuner er rammet hardere enn andre og dette vil gi utslag i årets kåring.

Lyngdal har i motsetning til Bykle og Sirdal gått frem siste året. Fremgangen ser ut til å ha kommet innenfor demografi og kommuneøkonomi. Blant annet var det netto innflytting for første gang på noen år i fjor. Kommunale administrasjonskostnader per innbygger har også gått ned siste året.

Det var flere kommunesammenslåinger i Agder i 2020. Dette er første året med tall fra de nye kommunene etter sammenslåingen. Dette gjelder blant annet Lyngdal som slo seg sammen med Audnedal.

Lindesnes var også ny i 2020, etter sammenslåing med Mandal og Marnadal. Lindesnes er på plass nummer 141, om lag som i fjor. Kommunen gjør det best innen næringsliv og kompetanse.

Tvedestrand har rykket frem 17 plasser siste året, og har hatt fremgang blant annet på kommuneøkonomi-området. Kommuneinntekter i forhold til utgifter har tatt seg opp de siste årene, samtidig har kommunale administrasjonskostnader per innbygger gått svakt ned.