Nasjonal sikkerhetsmåned er i gang

Publisert

Paneldiskusjonen ble ledet av næringslivskontakt i Trøndelag politidistrikt, Terje Lunde. Han oppfordret til samspill mellom profesjon og organisasjon i møte med cyberangrep i bedrifter.

Stadig flere bedrifter opplever trusler og angrep digitalt. I oktober markeres Nasjonal sikkehetsmåned for 12. gang, og sammen med DnB inviterte vi til frokostmøte, hvor Politiet, PST, SINTEF og Volue ga et innblikk i hvordan bedriftene utsettes for cyberangrep, og ikke minst ga gode råd om hva bedrifter kan gjøre i møte med angrepene.

Løsepengeangrep og digital utpressing har utviklet seg til å bli den mest betydelige cyber- og informasjonssikkerhetstrusselen over hele verden i løpet av de siste årene, skriver Norsk senter for informasjonssikring. Nasjonal sikkerhetsmyndighet skriver i sin årlige rapport for 2022,  "Nasjonalt digitalt sikkerhetsbilde", at cyberangrep har blitt hverdagskost.

I anledning markeringen av Norsk sikkerhetsmåned inviterte NHO Trøndelag og DnB til frokostmøte med digital sikkerhet som tema. Politiet, PST, Sintef og Volue ble invitert for å dele sin innsikt om hvordan bedrifter og organisasjoner rammes, og hvordan man reagerer i møte med digitale trusler og angrep.

Sammen for en trygg hverdag

Hvert år i oktober arrangeres Nasjonal sikkerhetsmåned, en markering for å rette oppmerksomhet mot, og øke bevisstheten og kunnskapen om, digital sikkerhet. Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) koordinerer nasjonal sikkerhetsmåned i Norge på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet. I 2022 arrangeres Nasjonal sikkerhetsmåned for 12. gang.

Temaet for årets markering er «Sammen for en trygg digital hverdag», med oppmerksomhet på løsepengeangrep og ulike former for sosial manipulering (phishing).

Forskningssjef i SINTEF, Maria Bartnes, åpnet møtet med en innledning om hva bedriftene gjør, og kan gjøre, i møte med angrep, med bakgrunn i tall fra Mørketallsundersøkelsen 2022 fra Næringslivets Sikkerhetsråd.

Analytiker i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Per Marius Frost-Nielsen, holdte en innledning med tema: Cybersikkerhet - digital dugnad for riketssikkerhet.

Regiondirektør Tord Lien ledet møtet i DnBs lokaler i Trondheim.

Stopp - tenk - klikk

Leder av bedrageriavdelingen i DnB, Willy Refsnes, ga deltakerne i et innblikk i hvilken desperat situasjon kundene deres er når de utsettes for angrep. Han mente det ikke bær være skam forbundet med å være åpen, og anbefalte bedrifter å være ærlige omn angrep - til tross for omdømmefrykt.

Willy viste fram DnBs pyramide for cyberangrep, og lanserte "stopp - tenk - klikk" som håndteringsmetode når kundene mottar mistenkelige e-poster fra både kjente og ukjente adresser.

Mistenker du at bedriften er utsatt for et digitalt angrep? Næringslivets sikkerhetsråd har lansert en nødplakat, med viktige telefonnumre og nyttig informasjon som kan være til nytte ved angrep.  Nødplakaten er utarbeidet i samarbeid med blant annet Politiet og Nasjonal sikkerhetsmyndighet.