Seks av ti bedrifter får ikke tak i den kompetansen de trenger

Publisert

Opplæring lærlinger

Opplæring lærlinger.

-Aldri før har Norge utdannet flere mennesker. Likevel får ikke seks av ti bedrifter i Viken tak i den kompetansen de trenger. Det er alvorlig, sier regiondirektør i NHO Viken Oslo Nina Solli.

-Konsekvensene av å ha et udekket kompetansebehov er tapte kunder eller markedsandeler.
 
Skal vi komme oss ut av krisen og posisjonere oss i den grønne omstillingen – må vi ha nok folk med kompetansen vi trenger for framtiden, sier Solli.
 
-Vi trenger et kompetanseløft om vi fortsatt skal ha konkurransedyktige bedrifter i hele landet og bevare og skape trygge jobber framover. Det er avgjørende for fremtidens verdiskaping og velferd at vi halverer kompetansegapet innen 2030.  
 
 
Svarene fra bedriftene kan tyde på at vi har et utdanningssystem som ikke leverer godt nok den kompetansen arbeidslivet trenger. NHO har klare forventninger til at utdanningssystemet kan levere den kompetansen som etterspørres.  
 
-Etterspørselen etter håndverkere og teknologer fremdeles er stor blant NHOs medlemsbedrifter. Det er viktig at dette budskapet blir formidlet til de unge gjennom god karriereveiledning, sier Solli.
 
-Det er viktig å fortsatt jobbe for at flere velger yrkesfag, og at flere gjennomfører en yrkesfaglig opplæring. Fagskole er også en utdanningsvei det er stor etterspørsel etter, men som få benytter seg av. I Oslo og Viken er etterspørselen størst etter fagbrev innen bygg- og anleggsteknikk, innen teknikk og industriell produksjon og innen elektro, sier Solli.
 
-Ingeniør- og tekniske fag er det nest viktigste fagområdet for bedriftene. De ingeniørene det er mest etterspørsel etter i Viken er: Byggingeniør, dataingeniør og prosessingeniør, avslutter Solli.
 

Dette er kompetansebarometeret:    

  • Årlig kartlegging av kompetansebehov i NHOs medlemsbedrifter (NHOs medlemsmasse dekker ca. 20 prosent av de sysselsatte i Norge.) 
  • Gjennomført av NIFU i slutten av 2020 
  • 5547 bedrifter har svart 
  • Bedriftene har svart under koronakrisen, og blitt bedt om å oppgi bedriftens nåværende kompetansebehov. 
  • Skal bidra med grunnlag for regional og bransjemessig dimensjonering av utdanningssystemet 
  • Viktig redskap for rekruttering til bedrift og bransje 
  • Nyttig for unge som står overfor utdanningsvalg 
  • Kompetanse er her definert som summen av kunnskap og ferdigheter som man har tilegnet seg gjennom, utdanning, arbeid og annen erfaring