Uten bedrifter som tjener penger blir det ingen inkludering

Vi må støtte opp om våre jobbskapere slik at de er bedre rustet til å sysselsette flere som er uten arbeid, skriver regiondirektør Gulbrandsen. Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash.

Regjeringen lanserte nylig inkluderingsdugnad. Regiondirektør Gulbrandsen skriver i dagens utgave av Fredrikstad Blad hvorfor næringslivet er nøkkelen til inkludering.

Regjeringen lanserte nylig inkluderingsdugnad. Dugnaden skal få flere av dem som står utenfor arbeidslivet i jobb. Den største inkluderingsinnsatsen er å legge til rette for at bedriftene skal spire og være konkurransedyktige. Uten bedrifter som tjener penger blir det ingen inkludering. 

For den enkelte individ er det å ha en jobb å gå til viktig for selvfølelsen, selvutviklingen og ikke minst kunne tjene penger for livets opphold. Oppsiden for samfunnet er også enorm. Arbeidskraften i landet vårt utgjør 75 prosent av nasjonalformuen. Velferdsstaten vår tåler ikke altfor mange utenfor jobb, og er avhengig av at flest mulig til enhver tid er i arbeid. I mai var det registrert 3 690 helt ledige i Østfold som tilsvarer 2,6 prosent av arbeidsstyrken. Ledigheten i Østfold er 6 prosent lavere enn i mai 2017. Uten lønnsomme bedrifter ville vi ikke hatt en positiv utvikling. 

Næringslivet er nøkkelen til inkludering, men for å få til dette har bedriftene behov for gode rammebetingelser. God arbeidslivspolitikk er god næringspolitikk. Det handler om bedre samferdsel, lite byråkrati, og en EØS-avtale som sikrer at bedriftene i Østfold får tilgang på et marked 100 ganger større enn det norske. Forutsigbarhet er et annet nøkkelord. Skal bedriftene skape og ikke minst opprettholde arbeidsplasser i Fredrikstad og resten av Østfold, må ikke de folkevalgte utsette dem for uforutsigbare vedtekter fra Stortinget. 

Selv om pilene nå peker oppover for Østfold og vi opplever kraftigere jobbvekst enn landsgjennomsnittet, har vi flere utfordringer. Det er fortsatt altfor mange utenfor arbeidslivet og vi blir stadig eldre. For å sikre vekst i arbeidsplasser og derved inkludering, må utgangspunktet være å legge til rette for ny næringsvirksomhet. Uten bedrifter som faktisk tjener penger, noe som krever massivt arbeid og risiko, blir det ingen inkludering. 

NHO er med på Regjeringens inkluderingsdugnad og da må vi støtte opp om våre jobbskapere slik at de er bedre rustet til å sysselsette flere som er uten arbeid. Heldigvis vet vi at bedriftene er villige til å ansette arbeidstagere med hull i CV-en. NHOs inkluderingsprosjekt «Ringer i vannet» har vist at bedriftene gir en sjanse til de som trenger det. Hvert år får 600 personer med redusert arbeidsevne jobb gjennom Ringer i Vannet. 8 av 10 som får prøve seg gjennom ordningen ender opp med fast jobb. Men uten arbeidsplasser å gå til vil vi ikke kunne inkludere, og uten lønnsomme bedrifter vil det ikke være arbeidsplasser.

Av regiondirektør Roald Gulbrandsen

Kilde: Fredrikstad Blad