NHO

Innhold

Tre av ti bedrifter mener konkurs kan bli en realitet

Nyhet, NHO Viken Oslo

Publisert

Bilbransjen rammes hardt av korona

Bilbransjen rammes hardt av korona. Det gjør også logistikk og transport

Tre av ti bedrifter i Viken og Oslo melder om likviditetsproblemer og to av ti vurderer oppsigelser. -Jeg tror jo vi på en eller annen måte skal komme gjennom dette, men det er mørkt nå, sier regiondirektør Nina Solli i en kommentar.

- I noen bransjer har all omsetning forsvunnet over natten. Og verre blir det.  

Reiseliv og servicebransjen ble rammet først. Ser vi på hvem som innen kort tid vil måtte gjennomføre ytterlige permitteringer, er det bilbransjen, logistikk og transport. Det viser NHOs fjerde undersøkelse til bedriftene. 881 bedrifter i Viken og 700 bedrifter i Oslo har svart.

-Nå handler det om eksistensen for mange bedrifter og arbeidsplasser. Det er dette som er virkeligheten. Det er viktig å holde liv i de bedriftene som holder åpent ved å kjøpe varer og tjenester, sier Solli.

Kommunene må også gjennomføre prosjekter som er i gang og fremskynde planlagte planer. NHO Viken Oslo har laget en tipunktsliste der dette konkretiseres.

-For tre uker siden var det 65 000 ledige i Norge, nå har vi passert 300.000 nasjonalt. Nå er det 65.000 ledige bare i Viken. Over 40.000 er ledige i NAV Øst Viken og over 25.000 er ledige i NAV Vest Viken, og det kommer til å bli flere. Dette er tall per 24. mars. Det er det høyeste ledighetstallet siden krigen.

-Omsetnings- og produksjonssvikten i mange bedrifter og bransjer har aldri vært større. Samtidig som bedriftene har mistet store deler av inntektene sine, har de fremdeles faste utgifter de må dekke. Vi håper at regjeringens krisepakker kan bøte noe på dette, sier Solli.

Dette svarer bedriftene i Viken og Oslo:

83% sier nå at de merker lavere etterspørsel/kanseleringer
64% sier at levrandørene har varslet om forsinkelser eller kanselleringer av leveranser som følge av koronaviruset
54% har problemer med å lever varer og tjenester på grunn av koronaviruset
54% av bedriftene har gjennomført permitteringer (helt og/eller delvis) som følge av problemer knyttet til koronaviruset
77% av bedriftene svarer at det kan bli aktuelt å permittere ansatte om kort tid som følge av problemer knyttet til koronaviruset
4% av bedriftene har gjennomført nedbemanning som en følge av koronaviruset
18% av bedriftene sier de har planer  for oppsigelser som følge av koronaviruset
30% sier de mangler penger til å betale de regninger som forfaller om kort tid, grunnet koronaviruset (likviditetsproblemer)
32% vurderer det som en reell risiko for at bedriften kommer til å gå konkurs som følge av koronaviruset

881 bedrifter i Viken og 700 bedrifter i Oslo har svart

 

 

 

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: