Industriell matproduksjon er i gang på Nannestad

Denne høsten markerer en viktig milepæl for matindustrien i Akershus: Endelig kan elever i Akershus velge industriell matproduksjon på vg2.
Linjen har vært etterspurt, og systematisk jobbet for, av industrien selv og NHO. Nå som linjen endelig er i gang, har matindustrien kranset seg rundt elevene og vil sikre at de får både praktisk erfaring og kjennskap til jobbmulighetene etter studiet.
Fredag 5. september deltok elevene på sitt første bedriftsbesøk. Her ble de introdusert for drikkevareprodusenten Coca-Cola.
– Dette er et viktig besøk for oss. Vi håper at det skaper entusiasme for å jobbe hos oss, sa Genevieve Prebensen, HR-forretningspartner i Coca-Cola.
Coca-Cola har lenge vært en av aktørene som har jobbet aktivt for å få linjen etablert lokalt. Industriell matproduksjon er ett av to relevante fagbrev i produksjonen hos bedriften, og behovet for fagarbeidere er stort.
– Håpet vårt er at blant disse ni elevene, så vil en av dem komme til Coca-Cola i fremtiden, sa Tord Bergesen, myndighetskontakt.
Opprettelsen av linjen er resultatet av et bredt samarbeid mellom NHO Viken Oslo, LO Akershus, Akershus fylkeskommune, opplæringskontorene og bransjen. I fjor vår hadde bedriftene i samarbeidsklyngen – som inkluderer aktører som Tine, Ringnes, Coca-Cola og Diplom-Is – hele 15 læreplasser tilgjengelig innen industriell matproduksjon. Kun tre søkere meldte seg.
– Når bransjen på den ene siden mister flere og flere ansatte, og på den andre ikke får rekruttert nye, var det ingen tvil om at dette var en linje det var behov for. Nå ser vi også at interessen fra elevenes side er der, noe vi er utrolig glade for, sier Jon-Vidar Knold, seniorrådgiver i NHO Viken Oslo og tidligere leder av Yrkesopplæringsnemnda i Akershus.
Han påpeker at viktigheten av å tilby utdanningsveier som leder til jobb, og som næringslivet har behov for er viktigere nå enn noen gang:
– Vi trenger flere folk i jobb, og da er det viktig at utdanningsretningene som tilbys står i tråd med etterspørselen fra næringslivet – både nå og for fremtiden.
Under besøket fikk elevene en omvisning i produksjonslokalene og møte ansatte fra Coca-Cola. Kontaktlærer Tone Østby la vekt på hvor viktig det er at linjen nå finnes lokalt:
– Dette fagbrevet gir masse muligheter videre – innen flere bransjer og hele landet. Du blir lite låst med denne utdanningen.
Elevene Julius og William er også fornøyd med at linjen ble opprettet.
– Det er bra at vi kan velge denne linjen i Akershus og at vi kan dra på bedriftsbesøk og lære mer om bedriftene. Her på Cola er det for eksempel positivt med skiftordninger.
Fylkesråd for opplæring og kompetanse, Lise Hagen Rebbestad, var også til stede og understreket betydningen av linjen.
– Industriell matproduksjon har lenge vært etterspurt fra næringslivet i fylket, og gjennom godt samarbeid har vi endelig fått det på plass. Det er viktig for fylkeskommunen at vi lykkes med å opprettholde denne linjen.
Opprettelsen av linjen er et prakteksempel på hvordan fylkeskommunen har lyttet til behovene næringslivet etterlyser.
– Dette har vært en viktig kampsak for bransjen vår, og noe vi fortsatt skal være en aktiv bidragsyter til, sa Janne G. Huserbråten, produksjonssjef hos Arcus Norway AS og klyngekoordinator for næringsmiddelindustrien.