Bedriften ble etablert i 1985 av Svein Erik Strøm og Kjell Gundersen. De ønsket å skape et alternativ til de store entreprenørselskapene. Mindre byråkrati, mer effektiv drift og nærhet til kundene var grunnpilarene. En filosofi de har holdt fast ved siden.
– Vi tror på en slank administrasjon, korte beslutningslinjer og lokalt eierskap i prosjektene, sier Arne Riise.
Drammen i ny drakt
Strøm Gundersen har spilt en sentral rolle i Drammens utvikling. Drammensbadet, Papirbredden, Energibygget og Øvre Sund bru er noen av prosjektene som bærer deres signatur. Entreprenøren har også vært med på rehabiliteringen av Ringerike og Kongsberg videregående skoler, og utfører betongarbeider på ny E6 på Lillehammer.
Aktiviteten er fortsatt høy selv om byggebransjen generelt har opplevd en nedgang de siste årene. I dag er selskapet i full sving med første byggetrinn av Drammen Helsepark vis-á-vis det nye sykehuset på Brakerøya. Pasienthotell og kontorbygg på til sammen 20 000 kvadratmeter skal stå ferdig sommeren 2026. Nylig sikret selskapet seg dessuten en intensjonsavtale for bygging av Sintefs nye forskningsbygg i Oslo, etter å ha tilbudt den mest innovative og miljøvennlige løsningen.
Lokal forankring og sterk familiekultur
Til tross for vekst og store oppdrag har Strøm Gundersen bevart sjelen som et lokalt forankret selskap. De er i dag 78 ansatte. Selv etter at selskapet ble en del av det børsnoterte AF Gruppen i 2011, består den lokale identiteten. Det gjør også den sterke familiekulturen, som preges av at alle kjenner alle.
– Lokalt eierskap og engasjement handler om å kjenne sitt marked og sine folk. Mange av underentreprenørene våre er faste partnere fra nærområdet. Det er et bevisst valg. Å bruke lokale krefter og dyrke frem langsiktig samarbeid bidrar til å beholde verdiskaping og kompetanse i lokalmiljøet, sier Riise.
Kompetanse og lærlinger
Han er opptatt av at norsk byggebransje skal bygge og beholde kompetanse, at ikke alt skal overlates til importerte krefter. Ved aktivt å rekruttere lærlinger, samarbeide med yrkesskoler og holde på dyktige fagfolk, gjør han og bedriften sitt for at kompetansen forblir i Norge.
– Mange av våre ansatte har lang fartstid. Vi satser på lærlinger, og har alltid hatt et bevisst forhold til kompetanseoverføring. Det er både god forretning og et viktig samfunnsansvar.
Velger bort bygging av boliger
Entreprenøren styrer unna boligprosjekter i dagens marked.
– Vi retter oss mot nærings- og offentlige bygg, i tillegg til betongarbeid.
Riise mener perioden med nullrente og et økende skred av krav har gjort boligrealisering ulønnsomt. Myndighetskrav, miljøstandarder og omfattende dokumentasjon driver kostnadene opp. Resultatet er et stort gap mellom byggepris og salgsverdi, og mange boligprosjekter risikerer å gå med tap.
– Jeg har null tro på boligbygging med mindre det skjer noe med renta, fastslår han, og antyder at bare store økonomiske endringer vil lokke entreprenører tilbake til boligmarkedet.
Kapitalkraft og tap av drivkrefter
Til tross for suksessen er Riise bekymret. For kompetanseflukt. For norsk eierskap. For politikere som ikke forstår hva som får verdiskaping til å skje. Han synes det er trist å være vitne til at så mange norske bedriftseiere velger å flytte ut av landet, ofte med bakgrunn i formueskatten.
Det er også en klar tendens i byggebransjen at elektrikere, rørleggere, fasadeentreprenører, håndverksbedrifter og andre underentreprenører selges fra lokalt norsk eierskap til oppkjøpsfond med base og eierskap utenfor Norge.
– Vi trenger gründere, investorer og bedriftseiere som tør å satse her hjemme. Når folk flytter ut på grunn av skattesystemet, mister vi mer enn penger, vi mister mennesker og fremtidsmuligheter. Norge trenger folk som er litt gærne og tør å satse.
Når ideer får bein å gå på
Gjennom årene har Riise selv bidratt til å realisere en rekke kreative idéer utenfor kjernevirksomheten. Han tok blant annet initiativ til opplevelsessenteret «Fangene på Fortet» i Oslo, sto bak et av de første lekelandene i landet, og var med på å starte Opplett, et nytt aktivitetssenter i Bergen med innendørs minigolf.
– Vi må våge mer. Satse mer. Gi rom for dem som tør. Jeg liker å støtte folk med ideer, kompetanse, pågangsmot, sier han, og mener investeringer i slike tiltak gir positive ringvirkninger. Budskapet hans er klart: Norge trenger penger i omløp for å investere, skape ny aktivitet og sikre fremtidige arbeidsplasser.
Han er selv levende et eksempel på hva som skjer når lokalt eierskap, fagkompetanse og langsiktig tenkning får rom til å vokse. For Arne Riise handler entreprenørskap om mer enn lønnsomhet, det handler om å ta ansvar for mennesker, miljø og samfunn.