I full fart mot nye rekorder

Publisert

MÅNEDENS BEDRIFT I JULI: Simon Hansen er stolt over det nye "Adventure Golf"-tilbudet som TrollAktiv har lansert i år. Han venter at 2023 blir et rekordår for reiselivsbedriften på Evje.

Det er 30 år siden eventyret TrollAktiv ble etablert. I år håper reiselivsbedriften å omsette for nærmere 30 millioner kroner. – Vi vil vokse videre, men ikke ha gjeld, sier daglig leder Simon Hansen.

Han har selv vært fast ansatt i TrollAktiv på Evje i 10 år og vært med på mye av oppturen. Stein på stein, steg for steg, har bedriften vokst seg stadig større. De har også lyktes med å utvide sesongen i begge ender, slik mange reiselivsbedrifter har ambisjoner om – men som ikke alle klarer.

- Vi har stort sett åpent fra april til oktober. Nå jobber vi med å få til et bedre vintertilbud. Da kan vi også få flere helårsansatte, sier Simon Hansen.

TrollAktiv får utmerkelsen "Månedens bedrift" av NHO Agder i juli som en anerkjennelse av bedriftens betydning for reiselivsnæringen i regionen. I begrunnelsen for tildelingen heter det:

"Gjennom 30 år har TrollAktiv blitt en unik reiselivsbedrift som tiltrekker seg besøkende fra inn- og utland gjennom store deler av året. Bedriften er i stadig utvikling og investerer i nye opplevelser. Det bidrar til at de når ut til et økende marked blant publikum som ønsker seg en aktiv ferie med enestående naturopplevelser. TrollAktiv er en reiselivsbedrift som får folk til å reise fordi de vil akkurat hit. Bedriftens attraksjonskraft gir betydelige ringvirkninger i nærmiljøet og regionen for øvrig. TrollAktiv er en viktig strategisk aktør som bidrar til å vise frem Agders mangfold som reiselivsdestinasjon." 

Nå i juli er det turistene som dominerer blant gjestene – og disse ukene er også de aller viktigste for bedriftens inntjening. – Vi har et økende antall utenlandske gjester. Det betyr også at vi har høy trafikk ut hele august måned, forteller Simon Hansen som flyttet til Norge for 15 år siden. – Og her skal jeg bli, forsikrer han. Opprinnelig kommer han fra Bournemouth på sørkysten av England, men det er på Evje han har funnet seg til rette og slått seg ned for godt. Men det engelske innslaget er veldig tydelig hos TrollAktiv. Gründeren Tim Davis er fortsatt aktiv i den daglige virksomheten. I tillegg er veldig mange av de ansatte fra England.

Viktige for turopplevelsen

- I England er guiding et fag, mens det i Norge er en sommerjobb. Guidene er veldig viktige for turopplevelsene til våre gjester. Vi ser det veldig godt på alle tilbakemeldinger i sosiale medier. Det er nesten alltid guidenes innsats som blir fremhevet når gjestene skal fortelle hvorfor de synes det er spennende, attraktivt og veldig gøy å besøke TrollAktiv.

I sommersesongen har bedriften rundt 60 medarbeidere. I skuldersesongen er det noen færre. Da er det firmaturer, klasseturer og lignende som holde aktiviteten i gang.

- Mesteparten av omsetningen kommer fra aktiviteter utenfor sommersesongen, men omsetningen pr gjest er mye høyere i sommermånedene. I gjennomsnitt bruker en sommerturist fire ganger så mye penger hos oss som en elev på klassetur, forklarer Simon Hansen.

Rafting i Otra er fortsatt det aller største trekkplasteret for TrollAktiv på Evje, men de utvider stadig med nye attraksjoner som klatreparker, sykkelbaner, lekeland og årets nyhet som er "adventure golf" – et nytt tilskudd som mest kan sammenlignes med noe som er en blanding av vanlig golf og minigolf.

I tillegg bygger bedriften også opp ulike tilbud i både Kristiansand og Arendal. Kajakkturene i Kristiansand har fått veldig gode tilbakemeldinger og klatreparken på Hove i Arendal er også en populær og mye benyttet aktivitet.

- Vi skal vokse videre, men vi skal gjøre det i rolig tempo. Vi ønsker ikke å ha masse gjeld. Derfor bygger vi ikke nye hytter eller utvider attraksjonene før vi har penger på bok, sier Simon Hansen. Det har også vært suksessoppskriften de har fulgt i alle år til nå.

Gjestene som besøker TrollAktiv fordeler seg i to hovedgrupper: de som overnatter og kjøper opplevelsespakker og daggjester som kommer bare for å delta i en eller flere av aktivitetene de tilbyr. Nå har de kapasitet til å ta imot 150 overnattingsgjester. I tillegg kan anlegger på Evje ha 300-400 besøkende pr dag i høysesongen.

Ny ferje gir ny trafikk

Noe av det som har bidratt til ny trafikk de siste sesongene, er etableringen av en direkteferje mellom Nederland og Kristiansand. Det har ført til en markant vekst i antallet nederlendere som tar turen til Evje.

- Vi har et veldig godt samarbeid med rederiet. Mange booker plass hos oss etter å ha sett markedsføringsmateriell på båten, opplyser Simon Hansen.

I motsetning til mange andre reiselivsbedrifter, så er heller ikke TrollAktiv så veldig følsomme for skiftende sommervær. – Det aller beste for oss er egentlig "kjedelig vær", for da er det mange som har lyst til å finne på noen aktiviteter. Siden rafting er den viktigste enkeltaktiviteten vi tilbyr, er det naturligvis en fordel at det alltid er gode forhold for å rafte i Otra. Det er et regulert vassdrag, så det er alltid nok vann til at vi kan tilby spektakulære opplevelser. Det er en kort, men fartsfylt strekning der gjestene opplever action med en gang. I Sør-Norge er det få andre som kan tilby noe tilsvarende, mener Simon Hansen.

Selv om høysesongen er hektisk og veldig viktig, gleder han seg også til det som venter utover høsten. – De forskjellige sesongene betyr også at arbeidsdagene våre blir varierte. Derfor er det nesten alltid slik at når vi nærmer oss slutten på en sesong, så gleder vi oss til neste. Når sommertrafikken gir seg, så er vi raskt i gang med klasseturene og et helt annet publikum. Variasjonen er viktig, også for oss, sier han.