Det ble gode diskusjoner rundt maritim konkurransekraft, samt vist stor interesse for regjeringens Kunstig intelligens-milliard og Forskningsrådets utlysning av Maritimt KI-senter til 100 mill. kr. KI blir viktig for den fremtidige konkurransekraften til næringen, men det er behov for mer kunnskap og samarbeid mellom akademia og næringen. Cyber-sikkerhet i maritime operasjoner ble løftet som et viktig fokusområde, og hvordan KI både kan utgjøre en trussel og bidra til å styrke sikkerheten.
Møtet samlet representanter fra næringslivet, politikere og akademia for å diskutere viktige temaer og utfordringer for den maritime sektoren, med fokus på mobilisering av politisk interesse inn mot det kommende stortingsvalget. Stortingspolitikerne som deltok, oppfordret til kontakt og besøk fra bedrifter for å diskutere løsninger på utfordringer. Det ble understreket at Norges maritime sektor har lenge vært en bærebjelke i nasjonal økonomi og spilt en sentral rolle i næringsutviklingen og verdiskapingen langs hele norskekysten. Det er behov for økt oppmerksomhet og politisk synlighet rundt maritime spørsmål i det politiske miljøet. Vi trenger politikere med systematisk og langsiktig engasjement for næringen. Det er et stort behov for fagutdannede og personer med høyere utdanning i næringen. Maritim videregående skole på Sørlandet har mange søkere, men for få studieplasser. Vi må øke kunnskapen om utfordringene, mulighetene og potensialet for maritim sektor.
Møtet i Kristiansand var en viktig arena for å diskutere utfordringer og muligheter i den maritime sektoren som skaper verdier for over 200 milliarder kroner og sysselsetter nesten 90 000 personer på landsbasis, hvorav 11 milliarder kroner og 6000 personer er i Agder. Gjennom samarbeid og politisk påvirkning kan vi sikre næringens konkurransekraft og fremtidige vekst.