Har vært lønnsomme i 118 år

Publisert

Ansatte i Svindland AS avbildet med diplom for Månedens bedrift i april 2025.

FLINKE FOLK: Her er et lite utvalg av fagfolkene hos Svindland AS som har bidratt til 118 års sammenhengende, lønnsom drift. Fra venstre: Ole Thomas Øverland, Daniel Jakobsen, Kristian Smoge, Rune Svindland, Efraim Fisai Haile og Ann Sylvi Vikeså.

I snart 118 år har Svindland AS i Flekkefjord produsert spekemat av ypperste kvalitet. Og hvert eneste år – uten unntak – har bedriften gått med overskudd.

Den stolte og tradisjonsrike bedriften er valgt som månedens bedrift i april. De utmerker seg på veldig mange områder – og de er med god grunn stolte av det de leverer. "Svindland-pølse" er et begrep langt utover Lister-regionen, og av en eller annen grunn er rødvinspølsa deres spesielt populær i Nord-Norge.

- Hadde vi solgt like mye rødvinspølse og stubb i andre deler av landet som det vi selger i Nord-Norge, så hadde vi ikke hatt kapasitet til å produsere noen andre pølsetyper enn disse, sier daglig leder Rune Svindland.

Ut av sentrum

Han har vært i bedriften siden 2003. Det var en tilfeldighet som fikk ham til å søke lederjobben. For selv om han deler navn med bedriften han leder, så er det ingen direkte familiær tilknytning mellom ham og Svindland-familien som startet bedriften i 1907.

I dag holder Svindland AS til rett ved E39, helt vest i Flekkefjord – nær fylkesgrensen til Rogaland. Men helt frem til 2017 foregikk produksjonen midt inne i Flekkefjord sentrum. Da trengte selskapet større lokaler for å møte økende etterspørsel. Planen var i utgangspunktet å utvide i sentrum, men så dukket muligheten til å overta de tidligere lokalene til kjelefabrikken Halvorsen opp – og dermed ble det flytting ut av byen.

- Det tar 16 minutter å kjøre hit fra Flekkefjord sentrum, men alle ansatte var fornøyde og ble med videre. For dem fra Moy ble reiseveien litt kortere, mens de som bor i Kvinesdal fikk litt lengre reisevei, konstaterer Rune Svindland.

Trofaste medarbeidere

Det er ikke tilfeldig at den daglige lederen er så opptatt av hva de ansatte mener. Han er helt overbevist om at det er de dyktige, trofaste medarbeiderne som er den viktigste årsaken til at bedriften har vært lønnsom i 118 år på rad. Det gode arbeidsmiljøet vises også gjennom et svært lavt sykefravær. – Vi har vært heldige med svært lite langtidsfravær, og korttidsfraværet er nå bare 2 prosent. Jeg tror det handler om kultur, og at medarbeidere vet at det blir større arbeidsbelastning for kollegaene om noen er borte, sier Rune Svindland.

Han tror også bedriftens bonusordninger er motiverende og bidrar til høy produktivitet og arbeidsmoral.  – Vi har et vedtak om at de ansatte skal ha 10 prosent av overskuddet før skatt hvert år. Det bidrar til de gode resultatene, mener Svindland.

Smart spesialisering 

I motsetning til mange andre mindre bedrifter i kjøttbransjen, besluttet Svindland AS seg tidlig for å spesialisere seg på enkelte områder. I dag er det bare spekepølser som produseres i lokalene. Den målrettede spesialiseringen begynte på 1960-tallet og de siste 40 årene er det bare spekepølser som har blitt produsert i eget hus. I tillegg til det som selges til dagligvarebutikker og storhusholdning, så har Svindland AS også sikret seg avtaler med store aktører som Peppes Pizza og Subway. – Hvis du spiser en pepperoni-pizza på en Peppes-restaurant, så kommer pølsa fra oss, forteller Rune Svindland.

Veksten har vært solid over tid – og nå er det faktisk råvaretilgangen som er den største begrensningen for videre vekst.

– Det er rett og slett mangel på norsk kjøtt, konstaterer den daglige lederen som er opptatt av at norske bønder skal ha gode rammevilkår. – Vi hadde ikke kunnet drevet bedriften som nå uten den norske jordbrukspolitikken, slår han fast.

Strømprisen problematisk

Samtidig erkjenner han at de siste årene har vært mer krevende enn tidligere. – Etter pandemien har vi opplevd ulike forstyrrelser i verdikjeden. Det kan handle om både råvarer, emballasje og uforutsigbare priser. Strømkostnaden har også vært en belastning. Plutselig økte strømregningen fra 800.000 kroner til 3,6 millioner kroner pr år. Det er tungt når konkurrentene i Trøndelag har helt andre kostnader. Men vi har gjort store investeringer i energieffektivisering, så det har hjulpet. Strømforbruket er redusert fra 2,2 millioner kwt pr år til 1,6 millioner kwt pr år. Vi var heldige og fikk Enova-støtte til prosjektet, noe som har bidratt til at dette ble lønnsomt for oss, sier Rune Svindland – som like fullt mener det er helt uforståelig at strømprisene internt i Norge skal sprike som de har gjort de siste årene.