NHO

Innhold

Høytrykk hos Parat Halvorsen

Nyhet, NHO Agder

Publisert

#205

MÅNEDENS BEDRIFT I JUNI: Søskenparet Yngve M. Halvorsen og Elise Løvland er dagens eiere av familiebedriften Parat Halvorsen i Flekkefjord. Den tredje eieren er eldstebror Svenn Anton Halvorsen. Bedriftens historie strekker seg tilbake til 1840-tallet, men dagens eiere er enda mer opptatt av å se fremover. Her er Ynge og Elise sammen med medarbeiderne Tore Sæther Johannessen og Haraldur Þór Agnarsson.

De vet de må være best i verden for å lykkes i markedet. Derfor går det hett for seg hos Parat Halvorsen i Flekkefjord. Hos dem er det høytrykk året rundt!

Siden starten i 1842 og den første kjelleveransen i 1920 har familien Halvorsen utviklet selskapet fra å være en ren produktleverandør til å bli en leverandør av avanserte og komplette systemløsninger til alle typer prosesser som krever varme.

Bærekraft

Ett av bedriftens viktigste konkurransefortrinn i dag er det faktum at de er ledende når det gjelder bærekraftig utnyttelse av energi. De er opptatt av at kundene skal få grønne løsninger som bidrar til lavere CO2-avtrykk. Ambisjonen er at kundene skal få både smarte, energieffektive løsninger som gjør investeringen lønnsom på kortest mulig tid.

Som andre deler av sørlandsk industri, har også Parat Halvorsen hatt glede av landsdelens posisjon som leverandør til offshorebransjen. Men samtidig har familiebedriften vært opptatt av å ha flere bein å stå på. – Dermed kom vi oss også nokså helskinnet gjennom oljeprisfallet for noen år siden. Vi satset mer på marin sektor og fiskeri, og vi har lyktes godt der, sier administrerende direktør Yngve M. Halvorsen.

Ledende leverandør

I dag har bedriften 74 ansatte som bidrar til å posisjonere Parat Halvorsen som en av verdens ledende leverandører av dampkjelesystemer.

- Vi har rundt 20 medarbeidere i verkstedet som arbeider med å sette sammen løsningene. I tillegg har vi rundt 30 som arbeider med utvikling, salg og administrasjon. Resten av medarbeiderne er montører som stadig er på reise, både i forbindelse med installasjonen av nye anlegg og i forbindelse med service og reparasjoner i ettermarkedet, forteller Elise Løvland. Hun er HR-sjef i selskapet, men også søster til Yngve M. Halvorsen og en av dagens eiere av familiebedriften som har både lange og stolte tradisjoner i Flekkefjord.

I dag har bedriften fire hovedsatsinger: Industri og landbasert, marine, olje og gass, samt service- og ettermarkedet. Rundt 50 prosent av produksjonen går til eksport og bedriften omsetter for rundt 200 millioner kroner i året.

- Det aller viktigste fortrinnet vårt er våre medarbeidere. I tillegg til å være svært kompetente, er de løsningsorienterte og fleksible. Dermed kan vi reagere raskt når et behov oppstår og vi klarer ofte å løse oppdragene raskere enn våre konkurrenter. Det bidrar til at våre kunder sparer penger, selv om vi ikke er den billigste leverandøren, sier Yngve M. Halvorsen.

En familiebedrift

Han har ledet familiebedriften siden 1991 og føler både stolthet og ansvar knyttet til å utvikle virksomheten videre.

- Vi er en familiebedrift, men bedriften er også som en familie. Vi kjenner alle som jobber her og vet hvor viktig jobben er for dem og deres familier. Det er veldig få som slutter og derfor har de fleste av våre medarbeidere vært her i mange år, noe som gjør at vi som eiere føler et stort ansvar for å kunne drive videre her i Flekkefjord, sier Elise Løvland.

Yngve M. Halvorsen er helt enig: - For meg ville det være utenkelig å skulle drive denne virksomheten noe annet sted. For meg handler det ikke om hva som er mest økonomisk lønnsomt. Det handler om å kunne drive videre her hvor vi har våre røtter og er en del av lokalsamfunnet, sier han.

Krevende kunder

Parat Halvorsen har de siste årene styrket sin konkurransekraft gjennom å utvikle og levere miljø- og klimavennlig teknologi. En av de største kontraktene de har signert de siste årene, er en betydelig leveranse til Johan Sverdrup-feltet som Equinor bygger ut. – Vi bidrar med det til elektrifiseringen av oljeproduksjonen og dermed et mye lavere CO2-avtrykk. Det er viktig for Equinor og det er også viktig for oss. Vi ser at markedet i økende grad etterspør grønne og fornybare energiløsninger, og det skaper nye muligheter for oss, konstaterer Yngve M. Halvorsen.

Med hele verden som marked, så møter de også en rekke krevende kunder som har spesifikke krav til produktene de kjøper. – Nesten alt vi leverer er spesialtilpasset den enkelte kunden. Vi må stort sett bestandig gjøre tilpasninger og utvikle løsninger som møter de spesielle forutsetningene den enkelte oppdragsgiver har, forteller Halvorsen som mener det blir stadig viktigere å lytte til markedets forventninger og krav – fordi de er under stadig utvikling.

- For oss er det naturligvis en stor fordel at Norge har EØS-avtalen. Den bidrar til at det vi har like standarder i Europa. Vi møter ingen handelshindre og kan konkurrere på lik linje med leverandører fra andre europeiske land. Men vi opplever også at utenlandske kunder stiller nye krav, også til HMS og produksjonsrutiner, som gjør at vi må sikre oss sertifikater og internasjonale godkjenninger, sier Yngve M. Halvorsen.

Ser fremover

Det ferskeste eksemplet er en nederlandsk kunde som ikke kjente til det norske regelverket for internkontroll. Derfor ønsket kunden dokumentasjon på at Parat Halvorsen etterlever internasjonale HMS-krav. Løsningen ble å sørge for en ny ISO-sertifisering av ledelsessystemet for arbeidsmiljø. Nå er denne på plass, og kontrakten med nederlenderne i boks.

- Vi har ikke levert til det nederlandske markedet før, men når vi nå har fått innpass der, så tror vi dette kan åpne nye muligheter for oss fremover – også der, sier Yngve M. Halvorsen som absolutt er parat til å møte fremtidens krav til innovative, grønne og bærekraftige løsninger. – Vi skal fortsatt være best i verden på disse områdene, fastslår han.

 

(bildetekst)

MÅNEDENS BEDRIFT I JUNI: Søskenparet Yngve M. Halvorsen og Elise Løvland er dagens eiere av familiebedriften Parat Halvorsen i Flekkefjord. Den tredje eieren er eldstebror Svenn Anton Halvorsen. Bedriftens historie strekker seg tilbake til 1840-tallet, men dagens eiere er enda mer opptatt av å se fremover. Her er Ynge og Elise sammen med medarbeiderne Tore Sæther Johannessen og Haraldur Þór Agnarsson.

 

 

Få de siste nyhetene fra NHO

Få de siste nyhetene fra NHO

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: