Hun våget å følge drømmen

Nyhet, NHO Agder

Publisert

MÅNEDENS BEDRIFT JANUAR: Camilla Dversnes startet sin egen butikk da hun var 22 år gammel. Hun brenner fortsatt for faget og ønsker at flere ungdommer som er opptatt av estetikk, form og farge velger yrkesfagutdanning.

Flinke fagfolk er selve kjernen i bedriften, slik Camilla Dversnes (43) ser det. Derfor brenner hun for at enda flere ungdommer skal velge et håndverkerfag, slik hun selv gjorde da hun bestemte seg for å ta fagbrev som blomsterdesigner.

Selv var hun bare 22 år gammel da hun startet Camillas Blomsterdesign. Bedriften, som i dag har to utsalg i Kristiansand, har etablert seg som en ledende faghandel med et stort kundenettverk blant både bedrifter og privatpersoner. Drivkraften i utviklingen av virksomheten har vært faglig stolthet, samt evnen til å være i forkant når det gjelder trender og ny kunnskap.  I dag er engasjementet sterkere enn noensinne for at fagopplæringen både skal møte bransjens behov og bidra til at yrket er attraktivt å søke seg til.

Foreldre-råd

- Vi har hatt mange flinke og talentfulle ungdommer som har hatt ekstrajobb hos oss, men dessverre ser vi at de ofte frarådes fra å velge yrkesfag av foreldrene når de skal begynne på videregående. Jeg skulle ønske det ikke var slik, sier Camilla Dversnes.

Hun ble kanskje ikke oppfattet som den klassiske gründertypen da hun var ungdom. Likevel etablerte hun altså sin egen virksomhet i ung alder.

- Jeg har nok overrasket mange av dem som kjente meg da jeg var yngre, ved å bli bedriftseier, smiler Camilla Dversnes.

Fikk velge selv

Hun er veldig takknemlig for at hennes egne foreldre viste klokskap og lot henne få lov til å velge den retningen og det faget hun selv brant for fra tidlige ungdomsår.

- Jeg hadde en brennende interesse for å skape vakre ting, sier hun.

Det har hun tatt med seg inn i voksenlivet og skapt en vellykket butikk som også er en kjær arbeidsplass for medarbeidere som vet å sette pris på hennes kvaliteter som fagmenneske, venn og leder.

Det er ingen dans på roser å drive blomsterbutikk. Det er tøft arbeid og en evig kamp for å få ting til å gå rundt. Derfor hender det også at Camilla Dversnes av og til tenker at hun kanskje heller skulle gjort noe helt annet. Noe enklere og mer forutsigbart. Men samtidig; hun verken kan eller vil slippe taket. For det er faget, forretningen og engasjementet som er det aller viktigste for henne.

Estetikk og design

- Jeg har vært lykkelig fordi jeg har mestret faget, samtidig som jeg har hatt fantastiske kunder og medarbeidere som har heiet på meg. Men jeg jobber veldig mye, og jeg tror kanskje en mann ville vært mer opptatt av penger når man driver en slik virksomhet. Det har vært andre ting som har vært drivkraften min, sier Camilla Dversnes.

Hun tror det er mange flere som burde gripe muligheten til å velge en yrkesutdanning som gir muligheter til å jobbe med estetikk og design.

- I vår bransje trenger vi flere flinke folk som er har talent og blikk for form og farge. Derfor håper jeg flere som trives med å jobbe med slike ting, velger å bli blomsterdekoratører. Hvis du er kreativ og har lyst til å skape noe, så er denne bransjen en fin mulighet. Og det er et mye mer meningsfylt yrke enn jeg selv trodde da jeg var 15 år. Vi skaper vakre ting, og vi lager noe nytt hver dag, sier Camilla Dversnes.

Hennes brennende engasjement for faget viste seg allerede da hun som ungdom ble plukket ut til å representere Norge i yrkes-VM (Wordskills) i 1999. Det var bare begynnelsen på et varig engasjement for å spre kunnskap og dele egne erfaringer med andre.

- Jeg har vært aktiv i Interflora og andre sammenhenger der jeg føler jeg kan bidra til å heve den faglige stoltheten rundt det vi driver med, forteller hun.

Organisert og ryddig

Camilla Dversnes stiller store krav til seg selv og sine medarbeidere. Men hun er også opptatt av ryddighet og profesjonalitet, også i rollen som arbeidsgiver. Derfor har Camillas Blomsterdesign vært medlem i NHO i mange år – og derfor er hun også glad for at de ansatte er organiserte og at bedriften har tariffavtale.

- Det gir ryddige rammer og trygghet for både arbeidsgiver og arbeidstakerne. Når vi har denne tryggheten i bunnen, så hjelper det oss til å jobbe i "vi-form". Vi vet at rammene for det vi holder på med er som de skal være. Da er det ikke noe mer å snakke om og vi kan konsentrere oss om faget og kundene. Når både arbeidsgiver og arbeidstakerne er organiserte, så er alt ryddig og det gir oss mindre hodebry i hverdagen. Det er verdt de kronene det koster, mener Camilla Dversnes.

Karina Kringlebotn, som har jobbet i bedriften i 16-17 år, er også glad for ryddigheten det gir å være organisert.

- Vi setter veldig stor pris på Camilla. Hun er faglig interessert og vil at vi skal følge med i utviklingen. Samtidig er vi etter hvert blitt såpass mange som jobber her, at det blir et godt faglig miljø. Samtidig er Camilla også en kremmer. Hun er veldig flink til å få til avtaler med bedrifter og sørger for at vi får spennende oppgaver i forbindelse med arrangementer og eventer, sier hun.