Mer enn en bar

Bakgården bar i Kristiansand

Bakgården er blitt en institusjon i Kristiansands uteliv og det er menneskene bak som har vært suksesskriteriet i 25 år. Geir Løkke (t.v.), Claus Oliver Pedersen, Gudmund Pedersen, Terje Solli og Rune Kårbø gleder seg til fortsettelsen.

MÅNEDENS BEDRIFT: I 25 år har Bakgården vært en utelivsattraksjon i Kristiansand. Den viktigste årsaken til den stabile populariteten: - Menneskene som jobber her, fastslår gründerne.

Gudmund Pedersen og Rune Kårbø startet Bakgården i 1993. Det var ikke så mange som trodde det skulle bli starten på en 25 år lang suksesshistorie – som fortsatt er under utvikling.

Men kjernen i konseptet er fortsatt å være et møtested med trygg atmosfære, kvalitet i det som serveres og ansatte som bryr seg om både gjester og fag.

Samlet norsk reiseliv

Tidligere i måneden fikk store deler av reiselivs-Norge oppleve hva Bakgården har å by på da NHO Reiseliv arrangerte sin årlige årskonferanse i Kristiansand. "Get together"-arrangementet den første kvelden var lagt opp som en runde på byen der de 400-500 gjestene fikk noen smakebiter på både mat og drikke på et utvalg utesteder, før alle til slutt samlet seg til en heidundrende velkomsfest hos Bakgården.

- Det var veldig stas å få så mange hyggelige tilbakemeldinger fra bransjefolk, sier salgs- og markedssjef Claus Oliver Pedersen. Han er sønn av Gudmund Pedersen, en av de to grunderne av baren, og nærmest oppvokst i bedriften.

Norges beste

Både Gudmund Pedersen og Rune Kårbø er fortsatt daglig tilstede i virksomheten, men de har overlatt mye av det driftsansvaret i det daglige til nye generasjoner. Terje Solli er daglig leder og trekker i mange tråder. Det er også under hans ledelse at Bakgården de to siste årene har utmerket seg i bartender-NM. De har hentet hjem 1. og 3. plass i de to siste konkurransene og regjerende norgesmester er altså Stian Wehus. Ekstra stas var det naturligvis at konkurransen denne gangen gikk på "hjemmebane" – hos Bakgården, uten at det gjorde konkurransen mindre krevende.

- Det er viktig for oss at vi markerer oss også i slike konkurranser. Vi vil at folk skal vite at de får kvalitet når de besøker Bakgården. Dessuten er det selvfølgelig viktig for oss internt, sier Terje Solli.

- Dersom det ikke er en forskjell på den drinken du får servert hos oss og GTen du lager hjemme, så er det jo ingen grunn til å komme til oss. Vi skal ha de beste drinkene i Kristiansand, legger Rune Kårbø til.

Han er selv en bartender-veteran som kan faget til fingerspissene og han er stolt over at bedriften han var med på å starte for 25 år siden har etablert seg til å bli ledende i bransjen nasjonalt. Bakgården er kjent for å ha et usedvanlig bredt utvalg av drikkevarer.  De siste årene har de også skaffet seg importlisens, slik at de selv kan ta inn produkter som ingen andre i Norge har.

Kvalitet stadig viktigere

- Vi har 1100 forskjellige brennevinstyper, så uansett hva gjestene foretrekker, skal vi kunne lage akkurat den drinken de ønsker seg. Vi ser at publikum blir stadig mer kvalitetsbevisste når det gjelder hva de drikker. Den økende bevisstheten vi har sett når det gjelder øl og vin finner vi nå også når det gjelder brennevin. Gjestene er nysgjerrige og åpne for nye smaksopplevelser, sier Terje Solli.

Samtidig er Bakgården først og fremst et møtested. Og de som driver stedet har alltid vært opptatt av at det skal være både trygt og trivelig å komme til Bakgården, enten du kommer som en del av en gjeng som er ute på byen, eller om du tar deg en tur alene på byen.

- Vi har egentlig alltid vært opptatt av å oppdra våre gjester, slik at alle opplever det trygt å være her. Utesteder er jo også sjekkesteder, men hos oss skal du kunne komme som single jente og sette deg i baren uten å oppleve uønsket oppmerksomhet. Vi bruker å si at dersom en mannlig gjest er for pågående, så skal ikke den kvinnelige gjesten merke noe til det, fordi vi skal ha forhindret at det skjer noe ubehagelig før det skjer, sier Terje Solli.

Men de er også stolte over å være et møtested der mange par har møtt hverandre for første gang. De har ikke tall på hvor mange ekteskap som er inngått etter at partene første gang møttes på Bakgården. - En av de siste er jo Rune Andersen. Han giftet seg nylig, og de møttes første gang her på Bakgården, forteller Rune Kårbø.


Kunnskap, trivsel og underholdning

Det kanskje aller mest imponerende med Bakgården er hvordan konseptet har beholdt sin popularitet og posisjon i Kristiansands uteliv gjennom 25 år. Terje Solli mener medarbeiderne er den aller viktigste forklaringen.

– Dessuten har vi alltid ønsket å drive et ordentlig sted som kjennetegnes av at vi som jobber her bryr oss om gjesten. Våre medarbeidere skal spre kunnskap, trivsel og underholdning. Våre gjester skal oppleve at de blir tatt hånd om. Samtidig har vi vært bevisste på at vi skal ha en viss aldersmiks blant de ansatte. Vi har både rutinerte og mer ferske. Det bidrar også til at vi har større aldersspredning blant gjestene våre enn de aller fleste andre utesteder, fastslår teamet bak Bakgården.