Pakker ikke inn suksessen

Publisert

Megan Strand er grunderen bak butikken Unwrapped. Det tok bare fire måneder før hun kunne glede seg over overskudd på driften.

Megan Strand er grunderen bak butikken Unwrapped. Det tok bare fire måneder før hun kunne glede seg over overskudd på driften.

Megan Strand pakker ikke inn suksessen: Allerede det første driftsåret tjener butikken hennes penger. Omsetningen er det dobbelte av det hun budsjetterte med.

Megan Strand har kalt butikkonseptet sitt for "Unwrapped" - og det er også en veldig presis beskrivelse på det unike med akkurat denne butikken som nå er på plass i både Arendal og Kristiansand. For her skal alt som selges være gode miljøvalg - og det kanskje mest karakteristiske er matvarene som selges i løsvekt, uten emballasje. 

Lærte av næringslivet

Før hun startet "Unwrapped" tidlig i 2018 jobbet hun store selskaper som blant andre Gard, Aker Solutions og MH Wirth. I alle disse selskapene var det veldig stort fokus på resirkulering, gjenbruk og gode miljøvalg. - Bedriftene vet at dette er lønnsomt og gevinsten går direkte på bunnlinjen. Samtidig undret jeg meg over at ikke flere var opptatt av å gjøre gode miljøvalg også i privatlivet, både for å spare penger og miljøet. Derfor ble ideen om "Unwrapped" født, forteller Megan Strand.

Hun er opprinnelig fra USA og vokste opp i oljehovedstaden Houston i Texas. For 12 år siden flyttet hun til Norge - og nå er hun altså blitt norsk gründer. 

Utvidet allerede

Oppstarten var i februar der hun etablerte seg i cowork-fellesskapet Torvgaten 7. Nå i høst har virksomheten blitt utvidet gjennom et samarbeid med bruktbutikken Kollektivet i Kristiansand. - Vi startet egentlig med bare noen hyller i butikken, men etterspørselen har vært så bra at vi etter hvert har utvidet både i Arendal og Kristiansand, forteller Megan Strand. 

Hun registrerer at de aller fleste kundene er kvinner. - Vi har mange kunder mellom 25 og 45 år, og også mange pensjonister. De som er mellom disse årskullene er "baby boomers" som kanskje er mer opptatt av at det først og fremst skal være lettvint og greit når de handler, sier Megan Strand. 

Doblet omsetning

Men markedet er altså mer enn stort nok til at hun har muligheter til å utvide og satse videre. -  Da vi startet opp mente regnskapsføreren at vi kanskje kunne klare å runde 1 million kroner i omsetning. Men det tallet passerte vi allerede i august. Nå står vi foran en høysesong før jul, og jeg i beste fall passerer vi 2 millioner kroner i omsetning. Jeg er helt sikker på at vi hadde passert to millioner kroner uansett om vi hadde startet opp en måned tidligere enn vi gjorde, sier hun.

I tillegg til å selge matvarer som pasta, krydder, korn og andre tørrvarer i løsvekt, så selger "Unwrapped" også andre økologiske og miljøvennlige produkter. - Mange kommer innom for å handle varer i løsvekt, men så ser de andre produkter vi også har, og så selger vi mer av disse enn vi forventet, sier gründeren.

Kan bli kjede

Hun gleder seg også over at flere har henvendt seg for å starte tilsvarende butikker i andre byer. - Kanskje kan vi bli en kjede, men dette må jeg finner mer ut av hvordan vi skal gjøre. Vi har også begynt å fungere som et agentur der vi handler inn varer som andre butikker etterspør. Vi klarer å være konkurransedyktige på pris fordi vi kan handle direkte fra fabrikker og leverandører. Dermed unngår vi fordyrende mellomledd, forklarer Megan Strand.

For henne handler det likevel om mer enn bare å drive butikk. Engasjementet stikker dypt og det handler til syvende og sist om å finne bærekraftige og gode løsninger som kan være attraktive alternativer til tradisjonelle butikker. 

- Det herlige med handel i løsvekt er at du kan kjøpe så mye eller lite du vil uten innpakning, sier hun. - Vi vil at våre kunder skal oppleve at de gjennom å handle i butikken vår er med på å spare jordas ressurser øyeblikkelig, samtidig som mindre søppel og mat blir kastet. I tillegg sparer kundene penger, sier Megan Strand som også har tenkt alternativt når det gjelder å skaffe kapital til å utvikle virksomheten. Hun har fått god hjelp fra det offentlige virkemiddelapparatet, men i tillegg har hun også hentet inn penger gjennom crowdfunding. - I tillegg til å skaffe kapital, har det også gitt oss mange trofaste venner og kunder, forteller Megan Strand som har meldt seg inn i NHO Gründer.