Solid overnattingsøkning i Nordland, men nedgang i Troms og på Svalbard

Publisert

Skibotn Hotel / Roy Richardsen.

Overnattingsbedriftene i Nord-Norge hadde en økning i totaltrafikken på 3 prosent i oktober 2023 sammenlignet med oktober 2022. Nordland hadde en økning i antall overnattinger på 15 prosent, mens Finnmark hadde en økning på 0,4 prosent. Troms og Svalbard hadde en nedgang på hhv. 7 prosent og 1 prosent sammenlignet med fjoråret. Økningen i Nordland skyldes solid økning i utenlandstrafikken på 33 prosent, samt en økning i norske overnattinger på 9 prosent.

NHOs regiondirektør i Arktis, Sigrid Ina Simonsen, er fornøyd med at oktobertrafikken holder seg på nivå med fjoråret, men bekymret for nedgangen i Troms og på Svalbard. Den positive utviklingen av utenlandstrafikken er en god indikasjon på at de gode prognosene for vintersesongen holder mål. Det er imidlertid bekymringsfullt at det fortsatt er nedgang i den norske trafikken til Troms, Finnmark og Svalbard. Det er grunn til å tro at en svekket fastlandsøkonomi, samt begrenset flykapasitet med derpå følgende høye billettpriser, er blant årsakene til dette. Selv om det er gode prognoser for vintersesongen, gir kostnadsøkning og svekket kjøpekraft i viktige markeder grunn til usikkerhet om den videre utvikling. Bl.a. vil svekket aktivitet i andre næringer, som bygge- og anleggsbransjen, også kunne påvirke etterspørselen negativt, sier Simonsen.

 

Totaltrafikken

282 500 overnattinger på de nordnorske overnattingsbedriftene i oktober 2023, er en økning på 7 588 overnattinger fra oktober 2022.  Dette innebærer en økning på 3 prosent, mens Norge totalt hadde en økning på 0,4 prosent.

Utenlandstrafikken til Nord-Norge har gått opp med 10 prosent i oktober måned sammenlignet med fjoråret, mens Norge som helhet har hatt økning i utenlandstrafikken på 23 prosent.

Antall norske overnattinger på overnattingsbedriftene i Nord-Norge gått ned med 0,3 prosent i oktober sammenlignet med oktober 2022, mens Norge totalt hadde en nedgang i innenlandstrafikken på 4 prosent.

 

Hotell

Hotellene i Nord-Norge har hatt en økning i totaltrafikken på 3 prosent sammenlignet med oktober 2022, mens Norge som helhet har en økning på 2 prosent.

Utenlandske hotellovernattinger i Nord-Norge økt med 11 prosent i oktober måned sammenlignet med fjoråret, mens Norge som helhet har en økning på 24 prosent.

Antall norske overnattinger på hotellene i Nord-Norge økt med 1 prosent i oktober sammenlignet med fjoråret, mens Norge totalt har en nedgang på 3 prosent.

Hotellene i Nord-Norge har en økning i losjiomsetningen på 13 prosent i oktober, mens Norge som helhet har en økning på 8 prosent.

 

Campingplasser, hyttegrender og vandrerhjem

Campingplassene, hyttegrendene og vandrerhjemmene i Nord-Norge har en økning på 1 prosent sammenlignet med oktober 2022, mens Norge som helhet har en nedgang på 5 prosent.

Utenlandstrafikken på campingplassene og hyttegrendene i Nord-Norge har økt med 9 prosent i oktober måned sammenlignet med fjoråret, mens Norge som helhet har en økning på 18 prosent.

Den norske trafikken til campingplassen og hyttegrendene i Nord-Norge gått ned med 4 prosent fra 2022 til 2023, mens Norge som helhet har en nedgang på 12 prosent.

 

Oppsummering årets første 10 måneder

Det har i årets første 10 måneder vært 4 119 026 overnattinger i landsdelen, hvilket er 244 325 flere enn fjorårets antall. Dette er en økning på 6 prosent, mens Norge som helhet har en økning på 3 prosent.

 

Svalbard

Overnattingsbedriftene på Svalbard har en nedgang på 1 prosent sammenlignet med oktober 2022. Utenlandske gjestedøgn har økt med 22 prosent i oktober måned sammenlignet med fjoråret, mens norske gjestedøgn er gått ned med 16 prosent.

 

Om statistikken

Oktober-statistikken ble publisert fra SSB tidligere i dag og er bearbeidet av Nordnorsk Reiselivsstatistikk – et prosjekt i regi av NHO Reiseliv Regionforening Nord-Norge. Se for øvrig www.ssb.no/statbank/list/overnatting for mer informasjon om utviklingen av samlet overnatting for regioner, kommuner og kommunegrupperinger.

 

Hovedpunkter i månedsstatistikken

Nord-Norge har en økning i hotellenes losjiomsetning på 13 prosent i oktober 2023 vs oktober 2022

Derav:

Nordland + 19 prosent

Troms + 11 prosent

Finnmark + 5 prosent

 

Svalbard - 3 prosent

 

 

Nord-Norge har en økning i antall totale overnattinger på 3 prosent i oktober 2023 vs oktober 2022, derav:

Nordland + 15 prosent

Troms - 7 prosent

Finnmark + 0,4 prosent

 

Svalbard - 1 prosent

 

 

Nord-Norge har en økning i antall totale utenlandske overnattinger på 10 prosent i oktober 2023 vs oktober 2022, derav:

Nordland + 33 prosent

Troms  - 3 prosent

Finnmark + 3 prosent

 

Svalbard + 22 prosent

 

 

Nord-Norge har en økning i antall totale norske overnattinger på 0,3 prosent i oktober 2023 vs oktober 2022, derav:

Nordland + 9 prosent

Troms  - 9 prosent

Finnmark  - 0,1 prosent

 

Svalbard - 16 prosent

 

Hotell, campingplasser, hyttegrender og vandrerhjem per oktober 2023

Hotell per oktober 2023

Regionstatistikk per oktober 2023

 

Totalt antall overnattinger_oktober 2019-2023.jpg

 

imagectyrb.png