For første gang har Kirkenes Næringsforening, NHO Arktis og Vadsø Næringsforening gått sammen om å kartlegge behovene i næringslivet knyttet til flytilbudet i Øst-Finnmark.
I en spørreundersøkelse svarer 46,8 prosent av bedriftene at nedleggelsen av kveldsflyet mellom Oslo og Kirkenes vil få alvorlige og merkbare konsekvenser, mens 30,4 prosent sier det vil få moderate konsekvenser som de kan tilpasse seg. For 16,5 prosent gir det kritisk og betydelige negative konsekvenser. 6,3 prosent sier dette får ingen betydning ellers så er de usikre på hvilken betydning det kan få.
- Funnene er veldig tydelige på at tilgjengelighet er svært viktig for næringsaktivitet; og for flere av de største private arbeidsgiverne i Kirkenes er et godt flytilbud kritisk for virksomheten. Noen bedriftsledere går til og med så langt som å si at uten kveldsfly vil de vurdere å flytte til større byer for å kunne minke pendletiden. Dette er en alvorlig situasjon som vi må ta innover oss, sier daglig leder for Kirkenes næringsforening, Kristina Amalie Hamre.
Dyrt, ineffektivt og tidskrevende
I spørreundersøkelsen kunne bedriftene svare flere alternativer for hva slags konsekvenser flyruteendringene ville få for dem. 87,3 prosent sier at de venter det vil gå mere tid til å reise, 83,5 prosent venter økte flypriser, 57 prosent venter at de vil bli mindre effektive, 49,4 prosent sier at de er nødt til å redusere møtevirksomhet som krever reise, mens 45,6 vil redusere kurs- og konferansevirksomheten.
36,7 prosent regner med at det blir vanskeligere å rekruttere dyktige ansatte, mens 19 prosent mener det vil bli vanskeligere å rekruttere pendlere. 32,9 prosent svarer at de frykter kompetanseflukt.
NHO Arktis understreker behovet for ekstraordinære tiltak i en krevende tid, særlig for Sør-Varanger-samfunnet:
– Vi må nå jobbe sammen for å sikre et godt flytilbud. Vi har hele tiden ment at i krise må man tørre å tenke ekstraordinært. Det at kommunen har lagt til rette for et flyplassforum, der vi kan jobbe langsiktig, er positivt. Men nå er det på tide å snu alle steiner og se på flyavgiftene, som er et av få virkemidler vi har når det kommer til kommersielle ruter, sier regiondirektør Sigrid Ina Simonsen i NHO Arktis.
Færre reiser, flere digitalmøter og reisekutt
Blant bedriftene sier 88,6 prosent at de vil løse situasjonen med å reise dagen før, 51,9 prosent sier de vil ha flere digitale møter, 29,1 prosent vil kutte reiser helt og 25,3 prosent vil bruke mere bil- og veitransport.
Vadsø Næringsforening peker på Kirkenes sin rolle som logistisk knutepunkt:
– Kirkenes er logistikkhub for hele Øst-Finnmark. Derfor må vi jobbe sammen som region for å sikre at vi har et flytilbud som legger til rette for aktivitet og muligheten for å drive med næring, sier daglig leder Per Ivar Harila i Vadsø Næringsforening.
I undersøkelsen deltok 79 bedrifter fra Finnmark. 68 bedrifter var fra Sør-Varanger, og respondenter fra de resterende åtte kommunene i Øst-Finnmark, samt enkelte steder i Vest-Finnmark og Tromsø.