En sommerjobb er en verdifull investering

Publisert

- En sommerjobb handler i første rekke om erfaring og kompetansebygging. Sommerjobben gir i mange tilfeller unge mennesker en gylden mulighet til å bygge erfaring og utvikle verdifulle ferdigheter, skriver kronikkforfatterne.

- En sommerjobb handler i første rekke om erfaring og kompetansebygging. Sommerjobben gir i mange tilfeller unge mennesker en gylden mulighet til å bygge erfaring og utvikle verdifulle ferdigheter, skriver kronikkforfatterne. Foto: RicardoPhoto

For å sikre seg en sommerjobb er mer enn bare en midlertidig inntektskilde; det er en investering i personlig og faglig utvikling, som gir avkastning langt ut over sommeren.

Februar markerer på mange måter startskuddet for det årlige kappløpet om sommerjobbene. Da er det på tide for ungdommen retter blikket mot en mulig arbeidsperiode i sommerferien. Vi vet at arbeidsgivere innen mange ulike bransjer her i Innlandet søker etter sommervikarer nå. Det handler om vikarjobber innenfor eksempel turistbransjen, salg og service, helse og omsorg, bygge- og anleggsbransjen. Arbeidsgiverne står klare til å ønske engasjerte ungdommer velkommen.

Nå – i midten av februar – ser vi at det på landsbasis er lagt ut over 10.000 ulike sommerjobber i mer enn 900 annonser på arbeidsplassen.no. Av disse er det mer enn 100 bedrifter og virksomheter i Innlandet som søker etter sommervikarer til nesten 1000 ulike stillinger.  Her er det med andre ord mange muligheter for deg som vil jobbe litt i sommer.  Det kan være en god investering i eget liv og egen velferd. For å sikre seg en sommerjobb er mer enn bare en midlertidig inntektskilde; det er en investering i personlig og faglig utvikling, som gir avkastning langt ut over sommeren.

En sommerjobb handler i første rekke om erfaring og kompetansebygging. Sommerjobben gir i mange tilfeller unge mennesker en gylden mulighet til å bygge erfaring og utvikle verdifulle ferdigheter. En sommerjobb, der du må forholde deg til både arbeidsgivere, kollegaer og kanskje også kunder, vil styrke både dine kommunikasjonsevner og problemløsningsevner. Dette er ferdigheter du har behov for i din videre arbeidskarriere.

Og når vi snakker om kollegaer og arbeidsgivere så handler også sommerjobben om å bygge verdifulle nettverk som du kan få bruk for senere i livet. Gjennom sommerjobben får du ikke bare innsikt i bransjen, men også muligheter til å knytte verdifulle kontakter. Slike forbindelser kan åpne dører for fremtidige jobbmuligheter og karriereveier senere i livet. Når du skal søke jobber, er det viktig å kunne vise til referanser som er relevante. Nærmeste leder og kollegaer fra sommerjobber kan være svært nyttige å med som referanser på CV’en når du skal søke jobber senere.

Å prøve seg i ulike arbeidsmiljøer gir også innsikt i hva du trives med, og kan senere være til hjelp når du står overfor viktige utdannings- og karrierevalg. Det er ikke alle som er helt sikre på hva de ønsker å jobbe med, og da vil erfaring fra sommerjobb være nyttig å ha med seg.

Så er det jo dette med å tjene egne penger – og å være økonomisk uavhengig. Gjennom sommerjobben får du muligheter til å forvalte din egen økonomi, lære litt om budsjettering og verdien av å ha en jobb å gå til. Å tjene egne penger er det viktigste du kan gjøre for å sikre deg en god velferd i fremtiden.

Så nå i februar, når svært mange av sommerjobbene lyses ut, er det klokt for ungdom å være tidlig ute. Å gripe muligheten til en sommerjobb er mer enn å fylle lommeboken; det er en investering i egen utvikling, karriere og livsferdigheter. Så jeg oppfordrer deg til å rette blikket framover – og mot sommeren – for den rette sommerjobben kan være ditt springbrett til en interessant og lysende framtid!

Av: Linn Alicia Slora Kristiansen seniorrådgiver NHO Innlandet og Stein Engebråten seniorrådgiver NAV