Foto: Ulstein

Næringslivet i Møre og Romsdal

#005

«Vi samarbeider når vi kan og konkurrerer når vi må». Dette er mottoet for klyngetenkingen som har gitt en stor del av næringslivet i Møre og Romsdal en verdensledende posisjon. Omstillingsdyktig, nyskapende og fremoverlent er andre stikkord som kjennetegner landets mest eksportintensive region.

Møre og Romsdal er Norges fjerde største eksportfylke med en eksport på litt over 100 milliarder kroner (Menon 2024). Regionen eksporterer mest per sysselsatt i landet. Sjømatnæringen og kraftintensiv industri sto i 2024 for 60 % av den samlede eksporten (utenom olje og gass). Hydro Aluminium er den største enkelteksportøren i regionen. 

Næringslivet er sammensatt og sterkt knyttet til naturgitte ressurser og lange industrielle tradisjoner. De dominerende næringene er maritim, marin, møbel, petroleum, prosessindustri og reiseliv – men det finnes også et økende innslag av teknologidrevet industri og kunnskapsbaserte tjenester.

Maritim næring
Den maritime næringen er i hovedsak lokalisert i de ytre delene av Møre og Romsdal. Her finner man en komplett klynge med rederier, verft, utstyrsleverandører og designbedrifter. Denne helheten, sammen med høy grad av innovasjon og omstillingsevne, gir næringen store konkurransefortrinn internasjonalt. Årlig omsetning er på over 70 milliarder årlig, og næringen sysselsetter ca. 14 000 personer (2024).  

Marine næringer
Fylket er nest størst i Norge på eksport av sjømat, med betydelig aktivitet innen fiskeri, foredling og havbruk. Om lag 90 prosent av norsk klippfiskeksport er bearbeidet i Ålesundsregionen. Samtidig finnes det sterke oppdrettsmiljø i hele fylket, og Møre og Romsdal er et nasjonalt tyngdepunkt innen biomarine næringer. EU er største marked, og EØS-avtalen er avgjørende for videre vekst.

Prosessindustri og materialteknologi
Indre deler av Nordmøre og Romsdal er hjem for noen av landets viktigste industrimiljø, særlig innen kraftforedlende og prosessbasert industri. Hydro Aluminium på Sunndalsøra er blant Europas største og mest moderne aluminiumsverk, med verdikjeder knyttet til teknologi, vedlikehold, engineering og mekanisk produksjon. Regionen preges av høy eksportandel, automatisering og behov for høy fagkompetanse.

Petroleum
Møre og Romsdal har to viktige ilandføringsanlegg for gass – Nyhamna og Tjeldbergodden – med eksport til Storbritannia og Europa. Kristiansund er et sterkt senter for oljebasert virksomhet, med baseaktivitet og mange teknologibedrifter innen oljeservice og energiovergang. Dette gir stor ringvirkning i både Nordmøre og Romsdal.

Møbel
Fylket er et kraftsenter for norsk møbelindustri, og litt over en tredjedel av industrien befinner seg i Møre og Romsdal. Bransjen er eksportrettet og designfokusert, og EU er det viktigste markedet.

Reiseliv
Vakker natur og godt utviklede attraksjoner gjør reiseliv til en raskt voksende næring. Geiranger, Trollstigen og Atlanterhavsvegen tiltrekker seg besøkende fra hele verden. Møre og Romsdal er det største cruisefylket på Vestlandet, og Ålesund er Norges største cruisehavn målt i antall besøkende (2023). Opplevelsesbasert reiseliv og bærekraftige løsninger har økt i betydning de siste årene, også i regioner som Romsdal og Nordmøre.

Øvrig industri og teknologi
Møre og Romsdal har også sterke miljø innen stein og mineraler, automasjon, maskinbygging, avansert vedlikehold og teknologisk utvikling. Industriell nyskaping foregår i hele fylket – fra fjord til fjell – i samarbeid mellom familieeide bedrifter, globale konsern og sterke fagmiljøer.