Folk strømmer til Kragerø

Nyhet, NHO Vestfold og Telemark

Publisert

Haven Restaurant og Bar Kragerø

Haven Restaurant & Bar i Kragerø. Fv: ordfører Grunde Knudsen, Ragnar Brevik, Hege Pflug, NHO og Ola Jørgensen, KV.

Det myldrer med folk og liv i gatene og på restaurantene i Kragerø

Daglig leder Ragnar Brevik møter oss på Haven Restaurant som ligger på bryggen i Kragerø. Båtene putrer forbi bryggekanten. Vi besøker Ragnar hos Haven Restaurant sammen med ordfører Grunde Knudsen. Restauranter- og serveringssteder har godt med folk om sommeren i Kragerø, og Ragnar forteller at de har hatt mange gjester de siste ukene. Tross høye kostnader ved innkjøp av varer og høye strømpriser, så er Ragnar optimistisk. Bekymringen er høsten og vinteren. Åpningstider utover høsten må vurderes dersom det blir færre gjester og fortsatt høye strømpriser. 

Høye strømpriser

Mangel på kompetanse og arbeidskraft er krevende. Ragnar forteller om utfordringer med å få kokker- og servitører i bransjen. Høye strømpriser er ekstra krevende. Han forteller at de forsøker å bruke mindre strøm ved å være mer bevisst på kapasitet, men utgiftene har likevel økt. Flere bedrifter forteller om høye strømkostnader.

Når vi besøker Morten Bakken hos Bakken Treverksted, så blir vi vist rundt i snekkerverkstedet. Vi får se automatiseringen og ulike investeringer som er gjort. Bedriften produserer og monterer kjøkken, garderober og kan bestilles på egne mål.

Når vi spør hva som er viktig for bedriften, så sier Bakken: «at kommunen er næringsvennlig. Det betyr å ha en åpen dør inn til ordfører ved behov og gode rammebetingelser». Strømkostnader og råvarer har økt betydelig for Bakken Treverksted, og en strømstøtteordning bør komme på plass raskt, mener Bakken.

Nettskolen NOOA og Bakken Treverksted

I hagen på Tollboden møter vi Morten Flate Paulsen, daglig leder i NOOA AS i Kragerø. NOOA AS tilbyr en rekke nettkurs innenfor språk, kunstskole, reiseliv og praksiskandidater for dem som ønsker fagbrev, i tillegg til norskkurs for fremmedspråklige. Studentene kan studere i sitt eget tempo, og fleksibiliteten kursene gir gjør det lettere å studere ved siden av jobb. Egner seg godt for dem som vil studere og jobbe samtidig. Behovet for etter- og videreutdanning er stort, og tilbudet nettskolen tilbyr er variert og tilpasset en digital hverdag og gir mange muligheter. 

Kragerø Resort

Vi kjører til Stabbestad for å ta turen innom flotte Kragerø resort, hvor vi møter hotellsjef Lene Lindquist. Hun viser oss rundt, mens vi snakker om strømpriser, kompetanse og saker som er viktig for reiselivet. Vi møter ungdommer som har fått sommerjobb, og som etter sommeren har fått læreplass ved hotellet. De unge fortelle om hvilke muligheter og læring sommerjobben gir, og har betydning ved valg av yrke. Behovet for kompetanse, kokker- og servitører med fagbrev er stort. Å styrke tilbudet med studieplasser og jobbe med rekruttering til matfaget er noe NHO Vestfold og Telemark jobber med. 

Strømordning

Nå trenger bedriftene en strømordning som trygger norske bedrifter og jobber. På lang sikt er det viktig å jobbe med å øke kraftproduksjonen. NHO, i samarbeid med LO, jobber tett sammen med myndighetene med å få på plass en strømordning for næringslivet.

NHO mener:

  • Strømstøtte på kort sikt og økt kraftproduksjon på lang sikt
  • Det må på plass en treffsikker strømstøtte til bedriftene i de hardest rammede områdene
  • Incentiver for energieffektiviserende tiltak